Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Somogyiho aktivita na osamostatnenie južného Slovenska: Kto z politikov ju podporuje?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý poslanec Szilárd Somogyi chce presadiť novú VÚC na celom južnom Slovensku. Chce, aby južné Slovensko bolo nezávislé od centrálnej vlády.

Tvrdí, že „južné Slovensko musí samo rozhodovať o svojich hospodárskych otázkach.“ Dosiahnuť vytvorenie novej župy chce buď referendom, ale radšej uprednostňuje hlasovanie v slovenskom parlamente. „Bol by som rád, keby Národná rada, jednoduchou väčšinou rozhodla o zmene zákona o vyšších územných celkov, a vyhlásila juh Slovenska za novú župu SR!“ Pýtali sme sa poslancov, či by takýto návrh podporili.

Béla Bugár, poslanec Most – Híd

  • Strana Most-Híd má vlastné návrhy, ktoré sa týkajú práv maďarskej menšiny na Slovensku, konkrétne sme ich položili na stôl ako súčasť Občianskej vízie 2016. Tvrdíme, že ak sa chce menšina rozvíjať, potrebuje práva v oblasti jazyka, kultúry a školstva. Kultúrna a školská samospráva sú našimi strategickými cieľmi v oblasti národnej politiky. Rovnako považujeme za dôležité reorganizovať existujúcu verejnú správu v súlade so sociálnymi, ekonomickými a kultúrnymi danosťami regiónov. 

Ivan Mikloš, nezávislý poslanec

  • Za takýto návrh by som určite nehlasoval.

Ján Figeľ, poslanec KDH

  • Slovensko a Európa nepotrebuje etnické pravidlá, ale demokratické a hodnotové. Tie prvé bez druhých vedú k balkanizácii kontinentu, ako v 20. storočí. Alebo k podobným konfliktom ako dnes na Ukrajine. Národnostné menšiny spolu so slovenským národom potrebujú spravodlivejší právny štát a zodpovednú verejnú správu, nie separatizmus. Maďari u nás majú priamu, demokratickú účasť na moci na miestnej, regionálnej, národnej a. Európskej politike. To je podstatné - zodpovedná demokracia je viac ako autonómia. Slovenská politika už zažila extrémizmus a nacionalizmus. KDH bude zásadne oponovať takým krokom a návrhom."

Igor Matovič, poslanec OĽaNO

  • Nie, neviem si to predstaviť. Je to priezračná hra maďarskou kartou, na ktorú verím naši maďarskí spoluobčania nenaskočia. Kolegovia z SaS zrejme ani netušili aký intelektuálny velikán sa medzi nimi nachádzal.

Ľuboš Blaha, poslanec za Smer

  • Nie, neviem si to predstaviť a považujem to za zlý vtip. Je nezodpovedné takýmito provokatívnymi návrhmi narušovať relatívny pokoj, aký zavládol medzi Slovákmi a Maďarmi v ostatnom období, a preto nebudem tento návrh bližšie komentovať. Vážim si maďarskú menšinu a som presvedčený, že pán ex-poslanec SaS svojim návrhom nereprezentuje maďarskú menšinu na Slovensku, ale skôr názory extrémistov z maďarskej neofašistickej strany Jobbik, čo je v prípade bývalého „liberála“ zo SaS rovnako pozoruhodný hodnotový posun, ako vidíme u predsedu SaS Sulíka, ktorého strana sa z pôvodných liberálnych pozícií prudko vyklonila k európskemu ultra-konzervativizmu. Slovenskej pravici robia takéto návrhy a takéto hodnotové kotrmelce medvediu službu.

Otto Brixi, poslanec Smer – SD

  • Otázku akéhokoľvek autonómneho delenia Slovenska považujem v dnešnej dobe za absolútne neprijateľnú. Vnímam ju ako prostriedok zvyšovania nevraživosti voči väčšinovému obyvateľstvu. Rozhodnutie o vytvorení akejkoľvek autonómie je pre mňa neprijateľné. Ak chce pán Somogyi prispieť k tomu, aby sa ľudia na južnom Slovensku mali lepšie, mal by prinášať konkrétne návrhy riešení ekonomickej situácie, miesto rozdeľovania Slovákov na Slovákov a tých, čo žijú na južnom Slovensku. Obyvateľov južného Slovenska by som určite žiadny referendom a ani autonómiou nerozdeľoval na menejcennú skupinu obyvateľstva, keďže majú rovnaké práva a povinnosti, ako ktokoľvek iný z iných častí Slovenska. 

Tu je rozhovor, ktorý sme nedávno uverejnili

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu