Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V parlamente sa pilne rokuje: Smer zamietol aj jeden mandát pre poslancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) bude pri sankcionovaní vysielateľov postupovať tak ako doteraz. Poslankyňa Magdaléna Vášáryová (nezaradená) dnes nepresadila návrh, aby mohlo byť aj pri opakovanom porušení povinností možné využiť menej reštriktívne sankcie ako uloženie finančnej pokuty.

V súčasnosti, ak RVR uloží vysielateľovi najmiernejšiu sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona, ďalšie porušenie rovnakej povinnosti už trestá finančnou pokutou. Tento postup Rady chcela Vášáryová novelou zákona o vysielaní a retransmisii zjemniť.

Poslankyňa navrhovala, aby bolo možné vysielateľa potrestať upozornením na porušenie zákona aj opakovane vtedy, ak od posledného porušenia povinnosti uplynulo viac ako päť rokov. Možnosť voľby menej prísneho druhu sankcie zároveň podmienila okolnosťami súvisiacimi s opakovaným porušením povinnosti, na ktoré RVR prihliada.

Sťaženie priznávania otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien neprešlo

Pravidlá určovania otcovstva sa meniť nebudú. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o rodine od Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý chcel sťažiť priznávanie otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien.

Ak sa za otca dieťaťa vyhlasuje muž, ktorý má, alebo mal deti s viac ako dvoma ženami, podľa novely by mal potrebovať k vyhláseniu rodičov o každom jeho ďalšom otcovstve testy DNA. V súčasnosti platí, že ak nie je otcovstvo určené podľa domnienky otcovstva manžela, možno ho určiť súhlasným vyhlásením oboch rodičov. V tomto prípade sa za otca považuje muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov. Toto ustanovenie chcel Hlina sprísniť v prípade, že otec má deti s viac ako dvoma ženami. Takto by mal byť povinný predložiť matričnému úradu alebo súdu porovnanie profilu DNA tohto dieťaťa s profilom DNA svojej osoby ako otca.

Svoj návrh Hlina vysvetľoval zámerom šetriť prostriedky štátu zamedzením zneužívania tohto inštitútu zo strany nie skutočných otcov, "a to najmä s cieľom získať rôzne štátne sociálne dávky ako napr. sirotské pre deti". Podrobnosti o testoch DNA malo podľa Hlinu ustanoviť Ministerstvo vnútra SR všeobecne záväzným právnym predpisom. Ceny takýchto testov sa pohybujú v desiatkach až v stovkách eur.

Nové pravidlá rozdelenia obce M. Fecko opäť nepresadil

Pravidlá rozdelenia obce sa meniť nebudú. Poslanec NR SR Martin Fecko (OĽaNO) dnes opäť nepresadil novelu zákona o obecnom zriadení, ktorou chcel dosiahnuť, aby oddelenie časti obce od materskej obce mali v rukách len tí, ktorí sa chcú oddeliť. V súčasnosti sa o rozdelení rozhoduje v celoobecnom referende. Poslanec už s takýmto návrhom prišiel viackrát, parlament ho však vždy odmietol.

Fecko navrhoval, že ak by sama obec nevypísala referendum o rozdelení, časť, ktorá sa chce oddeliť, si ho mala vynútiť petíciou, ktorú by muselo podpísať aspoň 60 percent jej obyvateľov. K petícii, resp. referendu, však malo dôjsť až po splnení zákonných podmienok. Tie súčasné hovoria, že obec sa môže rozdeliť, ak nové obce budú mať katastrálne územie alebo súbor katastrálnych území tvoriaci súvislý územný celok, najmenej 3000 obyvateľov a ak urbanisticky nesplynú s jej ostatnými časťami. Naopak, obec nemožno rozdeliť, ak do rozvoja odčleňovanej časti obce boli vložené investície, od ktorých je závislá celá obec.

Fecko k týmto podmienkam dopĺňal novú, podľa ktorej musí byť splnené, že dĺžka spoločnej hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti a materskej obce nesmie byť menšia než polovica obvodu celkovej dĺžky hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti obce.

Poslanec OĽaNO upozorňoval, že v súčasnej praxi dochádza k nežiaducemu stavu, keď obec pomerne veľkej rozlohy často sústredí finančné prostriedky najmä na rozvoj svojho centra. "Obyvatelia okrajových častí, ktorí si tiež želajú mať v dostupnej blízkosti napr. upravené futbalové ihrisko, klubové miestnosti pre rozvoj záujmových činností mládeže či starších ľudí, dôstojný dom smútku či fungujúcu materskú školu, sú tak nepriamo diskriminovaní, keďže na riešenie ich problémov už finančné prostriedky nezvýšia," tvrdil poslanec.

Zároveň pripomenul, že za socializmu bolo mnoho obcí násilne pričlenených k väčším obciam bez toho, aby obyvatelia týchto dnešných už len "častí obcí" mali možnosť sa k takémuto pričleneniu slobodne vyjadriť, napr. v referende. "Je preto žiaduce vytvoriť podmienky, ktorými sa umožní týmto bývalým častiam obcí, aby samy rozhodli, či chcú aj naďalej zostať súčasťou väčšej obce, alebo si chcú a vedia spravovať svoje záležitosti samy," vysvetlil.

Zákaz kumulácie funkcií poslanca NR SR s postami v samospráve neprešiel

Kumulácia funkcií poslanca NR SR s postami v samospráve bude možná aj naďalej. Plénum NR SR dnes nepodporilo zmenu Ústavy SR od predstaviteľov SaS, ktorí chceli zamedziť možnosti získavania neodôvodnených výhod pre jednotlivé mestá a obce v rozpore s verejným záujmom.

SaS presadzovala, aby funkcia poslanca NR SR nebola zlučiteľná aj s výkonom funkcie predsedu a podpredsedu samosprávneho kraja, primátora a zástupcu primátora, starostu a zástupcu starostu obce. Šéf liberálov Richard Sulík pred časom argumentoval, že na Slovensku je zhruba 2900 obcí, kým poslancov v NR SR je 150.

"Nemôže mať preto každá obec zastúpenie v parlamente. V NR SR sa musia riešiť otázky tak, aby nemal nikto pocit, že niektorá obec bola nezaslúžene zvýhodnená, lebo jej starosta ako poslanec hlasoval za nejakú somarinu, aby si vyloboval na vláde nejakú výhodu na úkor iných obcí či spoločnosti. Takéto praktiky rozkladajú politický systém," tvrdil Sulík.

Policajti zrejme budú môcť zabaviť páchateľovi veci, kým nezaplatí pokutu

Policajti zrejme budú môcť zabaviť páchateľovi veci, kým nezaplatí pokutu. Parlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o priestupkoch, ktorou chce Alojz Hlina (nezaradený) zabrániť neplateniu pokút za priestupky.

K neplateniu dochádza podľa neho často vtedy, keď páchateľ priestupku nezaplatí pokutu priamo na mieste, ale nechá si vypísať blok. Pritom už vtedy vie, že pokutu nezaplatí. Hlina chce, aby mohol policajt vziať páchateľovi hnuteľnú vec ako záruku, ktorú by vrátil hneď po zaplatení pokuty.

"Ak páchateľ priestupku nezaplatí pokutu na mieste, mal by konajúci orgán právo páchateľovi priestupku odobrať akúkoľvek hnuteľnú vec vo vlastníctve páchateľa priestupku podľa vlastnej úvahy, a to až do okamihu zaplatenia pokuty," píše sa v návrhu novely zákona o priestupkoch. Nemá byť možné vziať len takú vec, ktorá slúži, alebo má slúžiť na zabezpečenie základných životných potrieb, alebo ak je jej hodnota v nápadnom nepomere k povahe priestupku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu