Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda opäť schvaľovala: Pozrite sa, aké zákony dostali zelenú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rodičia nebudú mať zákonom garantované miesto v škôlkach pre svoje deti. Poslanci dnes totiž odmietli zákon o zabezpečení predškolskej starostlivosti z dielne Miroslava Beblavého (nezaradený).

"Navrhujeme dať rodičom istotu, že obec zabezpečí pre deti miesto v materskej škole alebo detskej skupine, a ak nie, tak im ako náhradu poskytne aspoň finančnú pomoc vo výške rodičovského príspevku," uviedol Beblavý. Podobný systém tzv. predškolskej garancie majú podľa neho k dispozícii napríklad rodičia detí v Spolkovej republike Nemecko.

Beblavý chcel do procesu umiestňovania detí do škôlok zapojiť nielen obce, ale aj súkromné subjekty. "V niektorých menších obciach totiž vzhľadom na demografickú krivku nebude potrebné budovanie nových zariadení, ale bude postačovať využívanie kapacít súkromných a cirkevných škôl či v budúcnosti nimi zriadených detských skupín," vysvetlil.

Poslanec poukázal na dnešný stav na Slovensku, keď rodičia nemajú zaručené miesto v škôlke pre deti od troch do šiestich rokov. "Podľa medializovaných informácií obce a mestá nezriedka zamietnu stovky žiadostí o prijatie do materských škôl, čo so sebou prináša mnoho problémov," uviedol Beblavý. Jedným z najvážnejších problémov je, že kým rodičia nenájdu opateru pre dieťa, nemôžu pracovať. "To má negatívne dôsledky na rodinný rozpočet," povedal Beblavý.

Ľubomír Petrák zo Smeru-SD v diskusii v pléne súhlasil, že nedostatok škôlok je problém, pochybuje však o úprimnosti úsilia opozičného poslanca. Poukázal, že vláda dá 10 miliónov eur na škôlky v tých lokalitách, kde sa nedajú stavať z eurofondov. To však podľa neho neznamená, že je to jediný krok vlády na zvýšenie počtu miest v škôlkach.

Beblavému odkázal, že neprichádza s niečím, čo by vládny Smer-SD nechcel urobiť. Treba však hľadať spôsoby, ako to pôjde. Podľa Petráka sa dnes Beblavého opatrenie nedá financovať.

KDH nepresadilo jasné pravidlá pre lobing 

Ambícia KDH dať lobingu jasné pravidlá nevyšla. Plénum dnes nepodporilo ich zákon o lobingu, ktorý mal zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť mal aj sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti.

Podľa návrhu mal lobista vykonávať lobing na žiadosť klienta alebo vo svoj prospech. Lobovanými by mohli byť verejní funkcionári. Tí by lobovať podľa zákona nemohli. Rovnako by mali zakázané prijať akúkoľvek výhodu od lobistu. Okrem toho by museli zverejniť za uplynulý polrok pracovné schôdzky s lobistami.

Keby zákon uspel, lobista by sa musel zaregistrovať do zoznamu ministerstva vnútra, aby mohol lobovať. Musel by uviesť okrem iného aj to, v akej oblasti vykonáva, či plánuje vykonávať lobing. Lobista mal mať právo zúčastňovať sa na verejných schôdzach výborov Národnej rady SR, schôdzach ústredných a miestnych orgánov štátnej správy a na jednotlivých úrovniach regionálnych samospráv. V prípade, že by splnil zákonom dané podmienky, mohol by tam vystupovať s časovo ohraničeným príspevkom. Mohol by tiež žiadať, aby jeho stanovisko bolo zverejnené vecne príslušným orgánom verejnej moci.

Lobista by podľa zákona musel pravidelne, písomne i elektronicky raz za polrok zverejniť zoznam stretnutí a dôvod lobistického kontaktu s verejným funkcionárom, ak by sa lobistický kontakt uskutočnil. Za priestupok spáchaný nedodržaním povinností by mohla lobistovi hroziť pokuta až do výšky 33.194 eur alebo zákaz činnosti do piatich rokov.

Navrhovatelia poukazovali, že lobing je vo viacerých tradičných demokratických krajinách ako napríklad v Spolkovej republike Nemecko, ale aj v samotných inštitúciách EÚ legitímnou participáciou občanov na ovplyvňovaní rozhodovania držiteľov štátnej moci a je regulovaný. Na Slovensku to tak zatiaľ nie je. KDH sa o schválenie zákona neúspešne usilovalo už vlani.

Vodiči bez STK a EK čas na nápravu nedostanú a pokuta sa nezníži 

Vodiči, ktorí si nesplnili svoju povinnosť a ich vozidlo nemá platnú technickú (STK) a emisnú kontrolu (EK), budú naďalej bezodkladne dostávať pokutu po 166 eur za každý chýbajúci doklad. Opoziční poslanci z KDH dnes nepresadili novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, v ktorej navrhovali, aby pokute predchádzala 30-dňová lehota na nápravu. KDH zároveň navrhovalo znížiť sankciu 166 eur pre fyzické osoby na 66 eur.

Podľa novely malo majiteľovi auta najskôr prísť upozornenie, že mu uplynula lehota platnosti technickej alebo emisnej kontroly. Ak by do 30 kalendárnych dní nepredložil príslušnému okresnému úradu platný doklad o vykonaní týchto kontrol, potom by mohol úrad začať správne konanie o uložení pokuty 166 eur za každú kontrolu a vozidlo.

Podľa informácií z ministerstva dopravy je na Slovensku až 150.000 áut bez platnej STK a EK. "V podstate chceme dať všetkým týmto majiteľom vozidiel druhú šancu a zároveň zaviesť štandard, že najprv vám z úradu príde upomienka. Ak do 30 dní nezareagujete, tak až potom vám úrad bude môcť uložiť pokutu," vysvetľoval Pavol Zajac (KDH).

Primárnou úlohou štátu by totiž podľa Jána Hudackého (KDH) nemalo byť striehnutie na každé zaváhanie alebo zábudlivosť svojich občanov, ale to, aby po našich cestách chodili vozidlá vo vyhovujúcom technickom stave. "V súkromnej sfére, v poisťovníctve alebo v bankovníctve je normálne, že vám najprv príde upomienka a až potom nastupujú sankcie. Chceme, aby takýto štandard platil aj pre štátne inštitúcie," podotkol.

Pravidelnú technickú a emisnú kontrolu musí v presne stanovených lehotách absolvovať každé vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie vozidiel, a to bez ohľadu na to, či reálne jazdí alebo nie. Táto povinnosť vyplýva z predpisov Európskej únie a na Slovensku platí od marca 2005. Lehoty kontrol sa odvíjajú od dátumu prvej evidencie vozidla.

Školské bufety sortiment neobmedzia, zoznam Zmajkovičovej neprešiel 

Školské bufety budú naďalej ponúkať výrobky v rozsahu, ako doteraz. Poslanci NR SR dnes podporili pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý vrátil novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) do parlamentu s tým, že zoznam zakázaných potravín je nejednoznačný.

Zároveň však padla dohoda, že poslanci sa obrátia na vládu, aby v čo najkratšom termíne pripravila legislatívne riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch, ktoré zabezpečí v školách a školských zariadeniach ponuku zdraviu prospešných potravín.

Zoznam výrobkov, ktoré chcela Zmajkovičová zakázať, obsahoval: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky a mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené, vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu.

Za porušenie tohto zákazu mala prevádzkovateľovi bufetu hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Zmajkovičová chcela takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. "Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže," vysvetľovala svoj návrh. Súčasne chcela dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive", a znížiť tiež rizikové faktory výživy. Prezident pripustil Zmajkovičovej ciele zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva. Na druhej strane vyčítal novele neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu