Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Paška odkazuje Lipšicovi: Nelez mi do rodiny a ospravedlň sa!

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - To, čo zažívam za posledné dva týždne, som ešte nezažil. Som objektom hry s cieľom vytvoriť obraz skorumpovaného predsedu parlamentu, ktorý nemá na svojom mieste čo robiť. Týmito slovami sa dnes prihovoril poslancom predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v súvislosti s obvineniami, ktoré na jeho adresu smerovala opozícia, najmä Daniel Lipšic (nezaradený).

"Napriek tomu, že som vždy jasne na všetko odpovedal, pokračovalo sa ďalej a dostalo sa to až do dnešného obludného stavu. Jasne som povedal, že moje podnikateľské aktivity sú zdokumentované v obchodnom registri," odkázal Paška.

Na adresu Lipšica poznamenal, že jeho pracovnou metódou je lož a klamstvo. "Vraj som nepriznal majetkové výnosy (za predaj obchodných podielov ). Vedieme roky debatu, ako zlepšiť zákon o majetkových priznaniach. Žiadne majetkové výnosy nie sú v majetkovom priznaní nikde uvádzané. Niekto ich uvádza, niekto nie, ale to neznamená, že budete klamať," odkázal. Vrcholom podľa jeho slov bolo, keď ho Lipšic obvinil z vlastníctva schránkových firiem, do ktorých tečú milióny.

Paška preto žiada ospravedlnenie. "Verejne vás žiadam pred všetkými, nelezte mi do rodiny a ospravedlňte sa. Penta jasne deklarovala, že nie je majiteľom Penta Enterprises Ltd. To nebol politický úder mne, ale strelili ste si sám do kolena," odkázal.

Lipšic vo faktickej poznámke povedal, že firma Penta Enterprises Ltd. je spoločníkom na Slovensku. "Ak máte pocit, že miestny čierny rybár v Belize založil firmu Penta Enterprises Ltd., lebo mu tak Penta prišla na rozum, tak ste na omyle. Je v obchodnom registri. Ak vydávate stanovisko Penty za smerodajné, je to vaša vizitka," poznamenal opozičný poslanec.

Pašku sa tiež pýtal, či vie, kto vlastnil firmu Medical Holding. "Cyperská firma Taxco Consulting. Viete, kto ju na Cypre zakladal? Firma Taxco košická. Viete, kto v nej pôsobil? Pán Rigo. Viete, kto to je? Je vaším nominantom v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb. Ak chcete vy alebo ktokoľvek zo Smeru-SD, alebo verejnosť, alebo novinári vedieť, kto vlastní firmu Medical Consulting, treba sa opýtať pána Riga, vášho nominanta," odkázal.

Mimoriadna schôdza venovaná odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) trvá už 45 hodín a stále sa nekončí. Aktuálne obštruuje Smer-SD tým, že na Paškovo vystúpenie zareagovali faktickými poznámkami desiatky vládnych poslancov. Všetci vyzývajú Lipšica na ospravedlnenie Paškovi.

Paška sa bráni: Lipšic varil z vody, žiadne aktivity v daňových rajoch nemám

Dnešná pompézne ohlasovaná tlačová konferencia Daniela Lipšica (nezaradený) a spol. nepriniesla nič nové a bola už tradične len varením z vody. Vyhlásil to dnes predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v reakcii na obvinenia zo strany opozície.

"O nedôveryhodnosti Lipšicových tvrdení svedčí aj fakt, že jeho neúspešná strana má dlhodobo podporu menej ako troch percent voličov. Skutočnosť, ktorú uviedol pán Lipšic, absolútne nemení nič na fakte, že som ukončil svoje podnikanie u predchodcu Medical Group už pred 13 rokmi, teda takmer rok predtým ako som sa vôbec stal po prvý raz poslancom NR SR," zdôraznil Paška.

Šéf parlamentu zopakoval a čestne vyhlásil, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v tzv. daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Kauza Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády, ktorej súčasťou bol aj pán Lipšic," dodal Paška.

Lipšic dnes oznámil, že dve slovenské spoločnosti - Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd. - sídlia v Belize v rovnakej chalúpke. Podľa neho je to dôkaz, že údajná dohoda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka týkajúca sa zdravotníctva, ktorú vraj uzatvorili podľa spisu Gorila, stále platí. V Medical Group v minulosti ešte pred vstupom do politiky pôsobil Paška.

"Schránková firma, cez ktorú je vlastnená Medical Group na Belize, sídli v Belize City v malej chalúpke. Tam teda sídli firma Medical Group SK. V rovnakej chalúpke má sídlo ešte aj Penta Enterprises Ltd. Kruh sa uzavrel," povedal Lipšic. Opozičný politik tu opätovne zacitoval z údajného spisu Gorila, v ktorom sa hovorí, že "pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať".

"V súčasnosti zrejme podnikajú v zdravotníctve veselo spolu ďalej. Ak takýto človek ostane predsedom parlamentu, tak to bude facka všetkým pacientom a slušným ľuďom v tejto krajine. Je neprijateľné, ak zo zdravotníctva unikne ročne miliarda eur, ktoré si rozdelí jedna finančná skupina, jeden politik a jeden oligarcha," povedal Lipšic s tým, že Medical Group sídli v Bratislave zase s firmami podnikateľa Juraja Širokého.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu