Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odvolávanie trvá vyše 30 hodín: Po Ficovi príde na rad Paška!

Pavol Paška a Robert Fico
Pavol Paška a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Aj keď premiér odvolaný nebude, aktuálna mimoriadna schôdza nie je márna. Vyhlásila to dnes v Národnej rade (NR) SR poslankyňa SaS Jana Kiššová.

"Ak sa už len dôsledkom tejto diskusie otvoria niektorým ľuďom oči, tak to celé malo zmysel," zdôraznila v rozprave k návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Parlament diskutuje o tomto návrhu vyše 30 hodín, poslanci pokračujú v rozprave už druhú noc. Koniec je momentálne v nedohľadne, prihlásených je ešte 16 rečníkov. "To, že tu už dva dni sedíme a rokujeme, je pre mňa to najmenšie zlo z tohto celého," doplnila Kiššová. Okrem nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici kritizovala vo svojom prejave aj fakt, že predseda vlády sa na schôdzi objavil veľmi málo. 

Vyzvala ho, aby namiesto kampane v regiónoch zašiel do nemocníc a tam sa opýtal lekárov či personálu a pacientov, či si myslia, že si slovenské zdravotníctvo môže dovoliť nákup takého predraženého CT. Do nemocníc si pritom podľa jej slov musia pacienti nosiť aj toaletný papier a príbory.

Jej slovám však oponoval poslanec Smeru-SD Miroslav Číž, podľa ktorého sa poslankyňa pridala k bezdôvodnému a bezcharakternému obviňovaniu. Divil sa, odkiaľ má informácie o tom, čo sa v piešťanskej nemocnici stalo. "Ja zúfalo čakám na informácie úradov, ktoré sú legitímne, Úradu pre verejné obstarávanie či Generálnej prokuratúry," opísal poslanec. 

Opoziční poslanci chcú zbaviť Fica funkcie pre podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Žiadajú odvolanie premiéra pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Tvrdia, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

Podľa Fica je aktuálna schôdza len divadlo pred komunálnymi voľbami. Navyše nemieni akceptovať obvinenia voči Smeru-SD, s ktorými prichádza opozícia, avšak bez dôkazov. Premiér považuje mimoriadnu schôdzu za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom.

Diskusia k odvolaniu premiéra trvá už 37 hodín, koniec je v nedohľadne 

Diskusia k odvolaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pokračuje aj v pondelok ráno, pričom aj po 37 hodinách je zatiaľ jej koniec v nedohľadne. Do rozpravy je prihlásených ešte jedenásť rečníkov. Záujem o dianie v pléne je však minimálny, v laviciach sedí zhruba desiatka poslancov.

Podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko vo svojom rannom vystúpení okrem kritiky za nákup predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici vymenúva aj viaceré ďalšie kauzy vládneho Smeru-SD. Kritizoval premiéra za to, že v prípade CT prístroja konal až vtedy, keď sa to už "nedalo ustáť" a odvolal "dve bezvýznamné figúrky", teda ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú.

Opoziční poslanci žiadajú odvolanie Fica pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Tvrdia, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

Odvolávanie Pašku príde na rad pol hodinu po hlasovaní o osude Fica 

Ďalšia mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR bude nasledovať hneď po tej aktuálnej. Rokovanie o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) bolo zvolané 30 minút po skončení schôdze o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Nie je jasné, kedy presne skončí odvolávanie Fica. Rozprava trvá už skoro 32 hodín, od sobotného (8.11.) podvečera, a na vystúpenie stále ešte čaká 15 poslancov. Opozícia chce podľa kuloárov diskusiu naťahovať aj počas pondelka.

Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Oznámili to zástupcovia strán OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a NOVA. Osud mimoriadneho rokovania k návrhu na odvolanie Pašku je nejasný, v hre je údajne aj expresné ukončenie zasadnutia tým, že plénum neschváli program.

Fico čelí odvolávaniu pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Pašku chce opozícia zbaviť funkcie pre jeho údajnú angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj.

Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.

Nicholsonová čítala z Facebooku, Laššáková ju chcela zastaviť

Rokovanie národnej rady o odvolaní premiéra Roberta Fica pokračuje rozpravou, v ktorej vystupujú zatiaľ najmä opoziční poslanci. Lucia Nicholsonová (SaS) priznala, že sa v opozícii dohodli na čo najdlhších vystúpeniach. Sama sa rozhodla v rozprave čítať odkazy ľudí predsedovi vlády, ktoré jej napísali na sociálnej sieti Facebook. To sa nepáčilo podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer-SD), ktorá ju vyzvala, aby nedehonestovala národnú radu a prestala. Poslankyňa to však odmietla s tým, že žiadny zákon jej to nezakazuje. 

Čítala napríklad aj správy ľudí, ktorí predsedovi vlády predpovedali, že skončí ako rumunský prezident Ceausescu. Poslanec Igor Hraško z Obyčajných ľudí zasa viac než hodinu vypočítaval množstvo káuz Ficovej vlády, na ktoré upozornili médiá. Stranu Smer pritom nazýval vládnym zlepencom. Samotný premiér v rokovacej sále nebol, i keď na chvíľu sa v pléne objavil.

Rokovací maratón v národnej rade trvá nepretržite už desiatky hodín. O šiestej hodine ráno je pritom do rozpravy prihlásených ešte 11 zákonodarcov. Parlamentné lavice sú však väčšinou prázdne. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) medzitým oficiálne oznámil, že 30 minút po skončení schôdze o odvolaní premiéra Roberta Fica sa bude konať ďalšia schôdza, na ktorej má čeliť odvolaniu aj on sám. Návrh na Paškovo odvolanie podali do parlamentu opozičné strany, podpísalo ho 44 poslancov. 

"Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády. Stojí aj za posledným tendrom na CT v Piešťanskej nemocnici. Dnes je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška," uviedol nezaradený poslanec Daniel Lipšic. 

Parlament rokuje o odvolaní Roberta Fica z funkcie predsedu vlády od soboty od 18:30. Pod návrh za odvolanie sa podpísali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Podľa nich Robert Fico a strana Smer-SD dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu