Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre konflikt na Ukrajine je Bezpečnostná stratégia SR neaktuálna, tvrdí analytik

Róbert Ondrejcsák
Róbert Ondrejcsák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konštatovanie, že v bezprostrednom okolí Slovenska nehrozí klasický vojenský konflikt, už po udalostiach na Ukrajine neplatí. Slovensko by preto malo aktualizovať dokument Bezpečnostná stratégia SR, ktorý definuje bezpečnostnú politiku. Uviedol to riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) Róbert Ondrejcsák. Aktuálne znenie dokumentu je ešte z roku 2005.

"Hoci v čase vydania bola stratégia moderným dokumentom, v súčasnosti si zmeny v našom bezprostrednom okolí vyžadujú vypracovanie novej," zdôraznil analytik. Podľa jeho slov je okrem iného neaktuálna aj charakteristika bezpečnostného prostredia, predovšetkým čo sa týka neexistencie klasickej vojenskej hrozby pre Slovensko. "Nová Bezpečnostná stratégia by mala jednoznačne charakterizovať nové bezpečnostné prostredie, čiže narušenie doterajšej strategickej rovnováhy v Európe Ruskom, deklarovať, že už nie je možné vylúčiť ani rozsiahlejší vojenský konflikt v bezprostrednom susedstve Slovenska a NATO, uznať obnovenie vojenskej hrozby na východe," dodal Ondrejcsák.

Definovať by sa podľa neho mali aj najdôležitejšie bezpečnostné záujmy Slovenska ako suverenita, stabilita a udržateľný rozvoj Ukrajiny, silné NATO reálne prítomné aj v našom regióne strednej Európy. Taktiež udržanie politickej a vojenskej prítomnosti Spojených štátov v Európe.

Súčasné znenie dokumentu sa podľa šéfa tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Petra Suska posudzuje. "Príslušné útvary dotknutých rezortov posudzujú súčasnú stratégiu vo svete aktuálneho vývoja a trendov v bezpečnostnej a obrannej oblasti a zvážia ďalšie kroky," dodal.

Pre konflikt na Ukrajine svoju bezpečnostnú stratégiu tento týždeň zmenilo Poľsko. Strategický dokument nahradí predošlý plán z roku 2007. Zahŕňa obranné, politické a ekonomické štruktúry na všetkých úrovniach, vrátane zapojenia miestnych hasičov a záložníkov, ako aj nasadenie profesionálnej armády a tajných služieb. Dokument vyzýva na lepšiu ochranu hraníc, ekonomiky a financií, ale aj umenia a elektronických dát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu