Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spojenie pravice proti Smeru sa nepodarilo, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hoci pravicoví politici pred komunálnymi voľbami deklarovali spájanie proti strane Smer-SD, realita je iná.

„Necítim, že by sa pravici podarilo to, čo prezentuje, teda, že by sa celá pravica spojila proti Smeru. Išli sme cez celý politický priestor na Slovensku, máme koalície s KDH, SDKÚ-DS, maďarskými stranami,“ konštatoval v dnešnej relácii na portáli Teraz.sk predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Rozdiel medzi pravicou a ľavicou je v tom, že nám sa podarilo integrovať sedem politických subjektov do jednej silnej strany. Na jednej strane je sedem – osem pravicových strán, ktoré sa potrebujú spájať proti Smeru, na druhej strane je integrovaný Smer,“ poznamenal. „Integrácia je niečo, čo by som radil aj pravici,“ dodal Fico. 

S výnimkou Bratislavy, kde sa pravicové strany spájajú proti kandidátovi Smeru-SD Milanovi Ftáčnikovi, však spájanie pravice proti svojej strane reálne necíti. „Aj v Bratislave je ešte stále kandidát, pán Nesrovnal, ktorý ruší tú pravicovú jednotu,“ konštatoval.

„Je obrovský rozdiel medzi regionálnou politikou a tou veľkou v Národnej rade SR,“ poznamenal predseda Smeru-SD. V komunálnych voľbách sú podľa neho prvoradé osobnosti a až potom je dôležitá politická podpora. Lavičiari podľa neho postupovali vždy na základe konkrétnych pomerov v regióne a z centra nemali ako budúcich koaličných spojencov vopred zakázané žiadne strany.

Smer-SD uzavrel najväčšie množstvo predvolebných koalícií s KDH a SNS, ale spájal sa aj s SDKÚ-DS, Sieťou, SDS, SaS a Mostom-Híd. „Len tá strana je skutočnou stranou, ktorá má štruktúry v mestách a obciach, má zastúpenie na postoch primátorov, starostov a poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev,“ konštatoval líder Smeru-SD. „KDH je takou stranou, podobne SNS má zastúpenie v komunálnej politike. Je prirodzené, že Smer, ktorý má dnes tretinu primátorov, starostov a poslancov zastupiteľstiev, sa spája so stranami, ktoré majú rovnakú štruktúru, rovnakú silu v regiónoch. Ale sú tu aj koalície s inými stranami,“ povedal.

Čo sa týka ambícií Smeru-SD v týchto voľbách, sú jednoznačné, chce ich vyhrať. „Máme okolo 800 starostov a primátorov. Do týchto volieb sme kandidovali o 500 primátorov a starostov viac,“ poznamenal Robert Fico. 

V diskusii hodnotil šance jednotlivých kandidátov Smeru-SD na primátorov krajských miest na zvolenie, komentoval predvolebnú stratégiu strany, ale aj situáciu v meste Martin, kde má súčasný primátor Andrej Hrnčiar (Sieť) podporu Smeru-SD napriek vyhláseniam lídra Siete Radoslava Procházku, že ju nežiadali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu