Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smer je schopný komunikovať s opozíciou a prijímať jej návrhy, tvrdí Paška

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prijatie ústavného zákona o ochrane vody podľa predsedu NR SR Pavla Pašku dokazuje, že vládny Smer-SD je schopný komunikovať s opozíciou a prijímať jej návrhy, ak ide o zmysluplný záujem. Ako povedal dnes na tlačovej besede, k predloženým ústavným zákonom by mala vždy prebiehať širšia vládnoopozičná diskusia. Paška deklaroval, že Smer-SD bude takto naďalej postupovať, pričom je pripravený o zmysluplných návrhoch opozičných poslancov rokovať a prijímať ich návrhy.

Premiér Robert Fico považuje schválenie ústavného zákona za druhý obrovský úspech slovenského parlamentarizmu po zadefinovaní manželstva a reforme justície v ústave. Zároveň ocenil Pašku, ktorý dokázal zabezpečiť ústavnú väčšinu, čo je podľa Fica vždy ťažké. Poďakoval tiež opozičným poslancom, ktorí podporili novelizáciu ústavy. 

Podľa Fica zákaz vývozu vody v ústave je jasný a striktný. „Napriek dostatočným zásobám vody na Slovensku to neznamená, že sú nevyčerpateľné,“ zdôraznil. Upozornil však, že odbery podzemnej vody majú od roku 1990 klesajúcu tendenciu a to medziročne o dve percentá. Ústavný zákon a predtým novela vodného zákona mala podľa Fica zamedziť nedovolenému vývozu pitnej a minerálnej vody zo Slovenska. Pripomenul, že nelegálny tranzit pitnej vody potrubím sa pripravoval do 

Vývoz vody mimo územia Slovenska bude zakázaný. Vyplýva to z novely Ústavy SR, ktorú dnes schválil parlament. Po novom do 4. článku Ústavy SR pribudne odsek, ktorý zakazuje cez hranice prepravovať vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky dopravnými prostriedkami alebo potrubím. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu