Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Meteorológovia kupujú špeciálne tereniaky za milióny: Pripravujeme sa na povodne!

Špeciálny tereniak vhodný do náročného terénu Zobraziť galériu (2)
Špeciálny tereniak vhodný do náročného terénu (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Pripravenosť nadovšetko! Slovenskí meteorológovia nakupujú špeciálne autá do nebezpečného terénu. Zákazku za státisíce odkleplo aj ministerstvo životného prostredia. Preto nakúpilo 12 kusov luxusných vozidiel, aby boli pripravení čeliť nástrahám počasia. Jedno auto vyjde až na 33 tisíc eur aj napriek tomu, že meteorológovia sa sťažujú na nedostatok financií.

Autá sa nakupovali v rámci projektu Povodňový a varovný predpovedný systém SR. Kompetentní tvrdia, že investícia 400-tisíc eur za 12 áut, je oprávnená. "Ide o výber špeciálnych terénnych vozidiel, ako súčasť projektu Povodňový a varovný predpovedný systém SR. Predmet tejto zákazky vyplýva zo zámeru projektu ako súčasť Programu protipovodňovej ochrany v SR. Finančné prostriedky sú viazané na daný projekt a nemohli byť využité iné účely," spresnil nám význam vozidiel Ivan Garčár zo SHMÚ.

SHMÚ spadá pod hlavičku ministerstva životného prostredia. Podľa rezortu ministra Žigu bol nákup schválený už pred rokmi. "Predmet tejto zákazky vyplýva zo zámeru projektu, ktorý schválila vláda už v roku 2000 ako súčasť Programu protipovodňovej ochrany v SR do roku 2010. Tento balík finančných prostriedkov tak nemohol byť využitý na riešenie iných finančných problémov SHMÚ.  Zároveň bola ponuka najkomplexnejšia a najlacnejšia spomedzi všetkých ponúk," potvrdili nám správu z ministerstva životného prostredia.

Meteorológovia kupujú špeciálne tereniaky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Presné hydrologické predpovede sa nezaobídu bez údajov z postihnutých oblastí. A na to treba špeciálne vozidlá schopné zdolať extrémne situácie v teréne, kde sa pracovníci musia pohybovať a pracovať.

"Presné hydrologické predpovede sa nezaobídu bez údajov z pozorovanej oblasti, resp. z územia, ktoré je už záplavami postihnuté. Správnosť a kvalita predpovede teda závisí aj od ďalších údajov v reálnom čase, ktoré je potrebné zamerať priamo počas extrémnych situácií v teréne. Hydrológ, ktorý merania zabezpečuje sa teda musí pohybovať v nedostupnom, rozmočenom, alebo dokonca v zaplavenom a životu nebezpečnom území. Vezie so sebou drahé meracie zariadenia a prístroje," povedal Garčár s tým, že bolo treba zabezpečiť kombináciu bezpečnosti so schopnosťou pohybu v teréne.

Čas je pri predpovediach kľúčový, preto je dobré byť pripravený. Aktuálne údaje treba okamžite odoslať kompetentnýnm orgánom, aby vedeli adekvátne reagovať.

"Dosiahnutie cieľov zákazky spočíva vo vybudovaní integrovaného automatizovaného povodňového predpovedného a varovného systému zameraného na to, aby sa relevantná hydrometeorologická predpoveď/varovanie dostali v čo najkratšom čase ku kompetentným orgánom v systéme manažmentu povodní," dodal hovorca Maroš Stano.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu