Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto je vládny rozpočet na rok 2015: Meganárast výdavkov, kam pôjde viac a kam menej?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Úrad vlády SR by mal mať na budúci rok k dispozícii 72,7 milióna eur. Celkové výdavky tak stúpnu o 50,2 milióna eur, teda o 222 percent.

Dôvodom tohto nárastu je najmä alokácia prostriedkov EÚ a spolufinancovania pre Operačný program Technická pomoc do rozpočtu úradu vlády. Ide o sumu 49,9 milióna eur, z toho je spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu vo výške 9,05 milióna eur. Časť prostriedkov vo výške 23,1 milióna eur je rozpočtovaná na 2. programové obdobie a 26,8 milióna eur už na 3. programové obdobie. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky, ktorý dnes schválila vláda.

Rozpočtové výdavky úradu sú na budúci rok plánované v porovnateľnej výške s týmto rokom. Ide o sumu 22,8 milióna eur, čo nie je nárast ani o jedno percento oproti schválenému rozpočtu na rok 2014. Na osobné výdavky by malo ísť 6,6 milióna eur, čo je o dve percentá viac ako tento rok. Spôsobila to valorizácia platov. Kapitálové výdavky sú na úrovni 1,06 milióna eur. Tie by sa mali použiť na rekonštrukcie a modernizácie objektov, obstaranie strojov, prístrojov a zariadení, osobných automobilov a výpočtovej techniky.

Zdravotníctvo má v budúcom roku hospodáriť s menším rozpočtom

Do zdravotníctva by zo štátneho rozpočtu malo ísť na budúci rok menej peňazí ako v tomto roku. Celkové výdavky sa predpokladajú na úrovni 1,2 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý dnes schválila vláda. V budúcom roku by do sektora zdravotníctva mali plynúť verejné zdroje v objeme 4,13 mld. eur, čo predstavuje oproti schválenému rozpočtu roku 2014 rast o 77,6 milióna eur, teda o 1,92 percenta. "Ide o takmer dvojnásobný nárast oproti očakávanému rastu zdrojov medzi rokmi 2013 a 2014," konštatuje sa v materiáli.

Verejné zdroje v sektore zdravotníctva predstavujú najmä príjmy verejného zdravotného poistenia najmä od ekonomicky aktívnych osôb a z poistného plateného štátom.

Policajti by mali na budúci rok z rozpočtu dostať viac

Ministerstvo vnútra minie v budúcom roku zo štátneho rozpočtu 2,1 miliardy eur, čo je o 62,2 milióna eur, ako malo naplánované na tento rok. Ide o nárast o 3,05 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na budúci rok, ktorý dnes schválila vláda. Celkové výdavky v oblasti Efektívna a spoľahlivá štátna správa v roku 2015 oproti schválenému rozpočtu roka 2014 klesajú o 65,4 milióna eur, čo predstavuje pokles o 6,08 percenta. V tomto roku bolo potrebných viac peňazí, keďže sa konali troje voľby (voľba prezidenta, voľby do Európskeho parlamentu a voľby do orgánov samosprávy obcí). Na kapitálové výdavky sa rozpočtuje suma 53,1 mil. eur, čo je na úrovni schváleného rozpočtu na rok 2014. 

V oblasti Ochrana verejného poriadku a bezpečnosti plánuje ministerstvo minúť viac. Nárast výdavkov na 548 miliónov eur v porovnaní so schváleným rozpočtom roka 2014 (463 miliónov eur) je spôsobený zvýšením osobných výdavkov na zabezpečenie systemizácie policajtov a navýšenia kategórie tovary a služby, na ktorú boli presunuté prostriedky z podprogramu Centrálna podpora, informuje Ministerstvo financií v návrhu rozpočtu. Dôvodom poklesu výdavkov pre záchranné zložky z takmer 120 miliónov na necelých 105 miliónov je podľa návrhu nižšie rozpočtovanie kapitálových výdavkov.

Ministerstvo školstva bude mať k dispozícii väčší balík peňazí

Ministerstvo školstva bude mať v budúcom roku k dispozícii viac peňazí než tomu bolo tento rok. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý dnes odsúhlasila vláda. Rezort školstva bude mať k dispozícii sumu asi 1,49 mld. eur, čo je oproti roku 2014 viac približne o 8,49 mil. eur. Z celého balíka budú tvoriť prostriedky zo štátneho rozpočtu sumu 1,04 mld eur. Zvyšok, teda 449 mil eur, bude zo zdrojov EÚ, vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu.

Na regionálne školstvo má ísť z rozpočtu ministerstva vyše 463 mil. eur, čo predstavuje pokles oproti tomuto roku o 47,6 mil. eur. Návrh rozpočtu počíta s tým, že v budúcom roku bude základné a stredné školy navštevovať takmer 684.000 žiakov. Výdavky rezortu školstva na jedného žiaka stúpnu z 2115 eur na 2122 eur. Vysoké školy majú dostať z rozpočtu budúci rok takmer 456 mil. eur, čo je oproti tomuto roku viac o 22,2 mil. eur.

Na vedu a techniku pôjde z rozpočtu ministerstva suma vyše 197 mil. eur, čo je medziročný nárast o 13,5 mil. eur. Naopak, v oblasti vedy si napríklad pohorší SAV, keď budúci rok má dostať z rozpočtu ministerstva sumu 47,0 mil. eur, čo znamená pokles o 10,3 mil. eur. Výdavky na podporu športu poskytované rezortom školstva v roku 2015 majú narásť o 1,29 mil. eur. Na šport tak má ísť z rozpočtu ministerstva približne 43 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu