Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V SDKÚ ide do tuhého: Krajskí predsedovia chcú prezídium i stranícky súd

Riaditeľ ústrednej kancelárie SDKÚ Milan Roman, predseda strany Pavol Frešo a predseda poslaneckého klubu Ľudovít Kaník
Riaditeľ ústrednej kancelárie SDKÚ Milan Roman, predseda strany Pavol Frešo a predseda poslaneckého klubu Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Krajskí predsedovia SDKÚ-DS dnes písomne požiadali predsedu strany Pavla Freša, aby zvolal rokovanie straníckeho prezídia. Prezídium je najvyšší orgán strany po kongrese.

Na rokovaní chcú podľa informácií krajskí predsedovia prediskutovať vnútrostranícku situáciu a tiež parlamentnú schôdzu, ktorá sa začne v utorok. Podľa stanov zvolávateľom rokovaní prezídia je len predseda strany. Pod návrhom je podpísaných šesť predsedov regionálnych zväzov.

Krajskí predsedovia tiež dnes doručili žiadosť straníckemu súdu. Ten by mal podľa nich vyložiť stanovy. Súd by sa mal zaoberať tým, či na odvolanie predsedu strany sú na kongrese potrebné tri pätiny všetkých delegátov alebo prítomných delegátov. V septembri na mimoriadnom kongrese SDKÚ-DS sa totiž nepodarilo odvolať Pavla Freša z funkcie, pretože za jeho odvolanie nehlasovali tri pätiny všetkých delegátov, ale len prítomných. 

Ak by stranícky súd rozhodol, že na odvolanie predsedu sú potrebné tri pätiny zúčastnených delegátov, na rozhodnutí kongresu by sa nič nezmenilo. Jeho verdiktom by sa však musel riadiť prípadný ďalší kongres. Súd SDKÚ-DS podáva záväzný výklad stanov.

Ďalší mimoriadny kongres podľa Mateja nebude

Ďalší mimoriadny kongres SDKÚ-DS podľa bývalého pokladníka strany Ondreja Mateja zrejme nebude. Ako povedal dnes, stranu čakajú podľa platných stanov na budúci rok primárky na volebného lídra. „Tam sa ukáže skutočná sila alebo slabosť jednotlivcov, ktorí sa budú o tento post uchádzať, vrátane predsedu Pavla Freša,“ povedal s tým, že dnes za osud SDKÚ-DS nesie zodpovednosť predseda a stranícke prezídium.

Matej chcel pôvodne kandidovať na septembrovom kongrese na post predsedu strany. Napokon nekandidoval a vzdal sa funkcie pokladníka. Za svojím odstavením vidí tých, ktorí brali pred rokom 2012 pre SDKÚ-DS úvery z Privatbanky a sedia dnes v predsedníctve Bratislavského kraja. „Vtedajší generálny sekretár (Štefan Hudec – poznámka a pokladník (Igor Kucej – poznámka),“ vyhlásil Matej.

Matejova firma sa stala v roku 2012 ručiteľom za stranícke úvery. Dnes pripúšťa, že išlo o jeho podnikateľské riziko a môže sa stať, že mu banka peniaze vezme. „Ja sa zo záložného veriteľa stanem veriteľom strany,“ uviedol.

Peniaze pred dvoma rokmi zabezpečil z dvoch zdrojov. „Išiel som po kamarátskej linke. S Dušanom Repákom sa poznám z hôr, z lezenia. Táto časť bola v apríli 2014 vyrovnaná,“ povedal. Druhú polovicu úveru riešil s architektom Pavlom Adamcom, ktorému v rokoch 2007 a 2008 pomáhal rozbiehať obchodné centrum Max v Prešove. On sa rozhodol pôžičku poskytnúť cez City-Arenu. „Túto časť dlhu vyrovnám v priebehu pol roka,“ povedal Matej.

Voči City Aréne zostáva Matejovi ešte podľa neho zaplatiť 60 000 eur. Dlh vyrovnával Matej v priebehu rokov 2013 a 2014 z obchodných aktivít svojej spoločnosti a z predaja jeho osobného majetku. „Aj teraz predávam pozemky, ktoré som zdedil po matke, pričom peniaze som vložil do spoločnosti a práve v týchto dňoch o tieto peniaze navyšujem základné imanie,“ konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu