Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dobré ráno, pán Kaliňák, odkazuje opozícia ministrovi vnútra

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozičné strany v závere 2. dňa 37. schôdze vyčítali ministrovi vnútra, že zákon chrániaci oznamovateľov korupcie predkladá až po dvoch rokoch, hoci o jeho príprave predtým hovoril viackrát.

„Dobré ráno, pán Kaliňák,“ konštatoval predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac. Ministra vnútra opoziční poslanci zároveň upozorňovali, že vládny Smer-SD opakovane zamietal opozičné protikorupčné návrhy, teraz s odstupom času prichádza s vlastným.

Národná rada v júni odmietla dva návrhy na ochranu oznamovateľov korupcie – jeden z dielne KDH, druhý od hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Zvyšovať ochranu oznamovateľov korupcie sa KDH pokúšalo aj minulý rok, zákon predložili vo februári, vládny Smer-SD ich návrh vtedy najprv posunul do druhého čítania, v septembri 2013 však zákon definitívne zamietol.

Podľa Kaliňáka je zákon z dielne jeho ministerstva komplexnejšou právnou normou ako doteraz predkladané zákony. Legislatíva rezortu vnútra by si tiež mala poradiť s účelovými oznámeniami a počíta aj s možnosťou finančných odmien pre odvážnych občanov.

Kaliňákov návrh do pojmu protispoločenskej činnosti, ktorej hlásenie sa má chrániť, zahŕňa niektoré trestné činy verejných činiteľov, ďalej korupciu, poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev a obsahuje aj všetky trestné činy s hornou hranicou prevyšujúcou tri roky alebo správne delikty, za ktoré hrozí pokuta najmenej 50-tisíc eur. Ministerský návrh počíta s odmenou, ktorá nebude nárokovateľná, teda automatická.

Rozhodnúť o nej môže ministerstvo spravodlivosti, ale až po právoplatnom skončení trestného, respektíve správneho konania. Strop odmeny má byť vo výške 50-násobku minimálnej mzdy. Počas pripomienkového konania do návrhu zákona pribudla možnosť zachovať anonymitu oznamovateľa pred jeho zamestnávateľom, ak oznámi závažnú protispoločenskú činnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu