Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Figeľ predpokladá, že situáciu v parlamente bude riešiť premiér i prezident

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH) očakáva, že premiér Robert Fico (Smer-SD) bude riešiť situáciu, ktorá nastala v Národnej rade (NR) SR po utorkovom (9.9.) vyradení desiatich opozičných návrhov, o ktorom rozhodol Smer-SD. O situácii dnes poobede hovoril aj s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

"Naznačil, že zvolá aj predstaviteľov ďalších parlamentných subjektov a bude sa usilovať o podporu procesu, ktorý by parlamentu vrátil znovu autoritu a riadne fungovanie," povedal po stretnutí.

Priblížil, že hlava štátu sa zaujímala nielen o vzniknutú situáciu, ale aj o možné východiská. "Predpokladám, že sa bude tejto situácii venovať, pretože je neobvyklá a nemá precedensy okrem hrubého porušovania ústavy alebo rokovacieho poriadku v 90. rokoch, keď bola vládnuca väčšina Vladimíra Mečiara," uviedol Figeľ.

Upozornil, že dialóg, rešpektovanie nielen rovnocennosti postavenia v parlamente, ale aj základných pravidiel, ako sú rokovací poriadok a Ústava SR, sú nevyhnutnou súčasťou ďalšieho vývoja v NRSR.

Zo strany vládneho Smeru-SD preto očakáva dialóg s opozíciou. "Smer ju svojím konaním v podstate zjednotil v odmietaní arogancie a hrubého porušovania ústavnosti a rokovacieho poriadku. Očakávam, že samotný predseda Smeru vstúpi do tohto procesu. Buď sa to vráti do normálnych koľají, alebo potom bude takýto stav chvíľu pretrvávať, ale nie je dobrý pre ľudí, nie je dobrý pre Slovensko a môžem povedať, že nie je dobrý ani pre vládnuci Smer."
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu