Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemocnica rezortu vnútra vlani v strate, opravovne v pluse

Miroslav Lajčák, Peter Kažimír a Robert Fico
Miroslav Lajčák, Peter Kažimír a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Automobilové opravovne Ministerstva vnútra SR skončili minulý rok v pluse, keď dosiahli zisk 50 507 eur.

Druhý podnik rezortu vnútra, Nemocnica sv. Michala v Bratislave, skončila vlani v červených číslach, keď vykázala stratu približne 2,64 milióna eur. Vláda dnes schválila Správu o výkone práv akcionára v akciových spoločnostiach so 100 % majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR za rok 2013.

Automobilové opravovne použijú podľa materiálu zisk na doplnenie rezervného fondu, spoločnosť neuvažuje o vyplácaní dividend. V minulom roku podnik rozšíril opravárenské kapacity, keď zriadili novú prevádzku v Nitre so šiestimi zamestnancami.

Rezortné opravovne podľa správy prispeli k úspore peňazí pre štát, keďže pri opravách pre rezortných zákazníkov zostala v platnosti pôvodná cena normohodiny z roku 2011 vo výške 15,10 eura, čo je podľa materiálu približne 75 percent trhovej ceny. Vlani vykonali pre rezort vnútra práce za takmer 2,08 milióna eur.

Nemocnica sv. Michala v Bratislave mala vlani výnosy 11,7 milióna eur a náklady viac ako 14,3 milióna eur. Spoločnosť investovala do obmeny časti staršieho prístrojového vybavenia. Novú zdravotnícku techniku kúpili s tým, že ju využijú aj v novej budove nemocnice, ktorú stavajú na Cintorínskej ulici v Bratislave.

Náklady podniku v roku 2013 stúpli aj pre zákonné zvyšovanie platov lekárov a tiež pre stavebné práce na novej budove. Vyššie náklady priniesli podľa správy aj opravy havarijného stavu zastaranej ťažkej zdravotníckej techniky. Novú plánujú kúpiť až do novej nemocnice. Nemocnica si chce v ďalšom období finančne pomôcť predajom prebytočných nehnuteľností.

Výstavba novej budovy Nemocnice sv. Michala sa začala vlani v septembri, hotová by mala byť v roku 2015. Na výstavbu rezort vnútra vyčlenil takmer 50 miliónov eur, pričom 26,5 milióna je určených na stavebnú časť, zvyšok na vybavenie nemocnice.

Nový objekt bude prevádzkovo spojený s existujúcou budovou polikliniky s využitím už vybudovanej technickej infraštruktúry. V novej osemposchodovej budove by malo byť 110 lôžok, z toho 21 izieb bude trojlôžkových, 16 dvojlôžkových, sedem jednolôžkových a osem lôžok bude na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu