Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico straší národ: Vyrátal, koľko nás bude stáť zastavenie ropy z Ruska!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko má možnosti prísunu ropy z iných zdrojov v prípade, že by k nám neprišla z Ruskej federácie (RF), bolo by to však drahšie. Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásil premiér Robert Fico, ktorý reagoval na nový balík sankcií Európskej únie (EÚ) voči Rusku.

Terčom nového kola európskych sankcií sú aj ruské firmy s ročným obratom nad jeden bilión ruských rubľov, ktoré generujú polovicu svojich príjmov z predaja alebo prepravy ropy. "Keby nám teraz prestala tiecť ropa z Ruska, tak nás to bude stáť ročne navyše okolo 100 mil. eur, a to by sa prejavilo aj v cenách ropných výrobkov," vyhlásil predseda vlády, ktorý sa dlhodobo označuje za odporcu sankcií.

"Opäť si kladiem otázku, prečo by pán Jozef, pán Miroslav alebo pani Eva na benzínovej pumpe mali platiť viac za benzín? Pretože sa USA a Rusko tlčú o Ukrajinu? Verím, že ani tieto sankcie nenadobudnú účinok, pretože môže prísť odvetná akcia zo strany Ruska," varoval Fico. Dodávky ropy z Ruska však podľa neho momentálne ohrozené nie sú. Hrozbu vidí Fico v sankčnom zákone, ktorý prijali Ukrajinci a na základe ktorého môžu dočasne zastaviť prísun ropy či zemného plynu do Európy.

Nové sankcie EÚ ešte neplatia, pretože niektoré vlády chcú najprv prediskutovať zrušenie sankcií v prípade, že vydrží prímerie na Ukrajine. "Ja som privítal informáciu, že po písomnej procedúre, ktorá bola včera (v pondelok, pozn. red.), nedošlo k zefektívneniu sankcií, ale čaká sa na vývoj prímeria. Želám Ukrajine, aby prímerie pokračovalo a aby prímerie nás presvedčilo v EÚ, že nemá význam púšťať tieto sankcie do platnosti a dostať ich do reálneho života," komentoval premiér, podľa ktorého ak je tu prímerie, tak ho treba podporiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu