Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Maďarič: Ani jeden z národných digitalizačných projektov nie je ohrozený

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Žiadny z deviatich národných projektov nie je ohrozený. Dnes to potvrdil minister kultúry Marek Maďarič.

Napriek istým parciálnym problémom a možným časovým posunom sa neobáva, že by sa digitalizáciu kultúrneho dedičstva nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. "Najväčšie riziká, ktoré tu boli v roku 2012, keď som nastúpil do funkcie, boli odstránené," ozrejmil.

Ako priblížil, po ujatí sa funkcie ministra spustil pre digitalizáciu špeciálny režim, keďže všetky národné projekty boli vo veľkom omeškaní a bolo potrebné zrealizovať množstvo verejných obstarávaní. Momentálne je tá časť digitalizácie, na ktorú idú európske zdroje, vo fáze úspešnej implementácie.

"Máme na 100 percent zakontrahované finančné prostriedky prostredníctvom národných a dopytových projektov. Zdigitalizovaných je takmer 50 percent tých objektov, ktoré majú byť zdigitalizované. V rámci všetkých národných projektov naplno pracujú špecializované digitalizačné pracoviská," priblížil minister.

Kumulatívne čerpanie eurofondov z Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS) Prioritnej osi 2, ktorá sa týka digitalizácie, je zhruba na úrovni 42 percent z celkovej alokovanej sumy. Maďarič očakáva jeho kulmináciu ku konca roka. Keďže sa európske zdroje na tento účel môžu využívať aj budúci rok, nemyslí si preto, že by nejaké prostriedky nakoniec prepadli.

Celkovo má ísť na digitalizáciu aktuálne končiaceho sa programového obdobia 194,5 milióna eur, ktoré sa majú vyčerpať najneskôr v roku 2015. Národné projekty sú nastavené tak, že väčšine sa ich reálny výkon zavŕši v júni 2015, u niektorých skôr.

"Tým, že sú vybudované digitalizačné pracoviská, tak je predpoklad na to, aby proces pokračoval aj v ďalšom období, pretože zdigitalizovaná bude len určitá časť nášho kultúrneho dedičstva," uzavrel šéf rezortu kultúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu