Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR Ekonóm Vitkovič o Ficových opatreniach: Najväčším nezmyslom je doprava zadarmo!

Ekonóm Marián Vitkovič kritizuje Roberta Fica Zobraziť galériu (4)
Ekonóm Marián Vitkovič kritizuje Roberta Fica (Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Koncom júna premiér Robert Fico predstavil balíček 15 ekonomických opatrení(uvedené na konci článku) na najbližšie dva roky. Medzi nimi sľubuje železničnú dopravu pre dôchodcov a študentov zdarma. Ďalej chce stanoviť minimálny dôchodok a tiež zvýšiť minimálnu mzdu. Na pripravované opatrenia sme sa pýtali ekonóma Mariána Vitkoviča. Čo považuje za najväčší nezmysel? Bude to Fica naozaj stáť štvrť miliardy eur, ako o tom rozprával? Kto to zaplatí?

Ekonóm Marián Vitkovič poskytol dávnejšie rozhovor pre Topky, kde kritizoval doterajšie vlády. Teraz sa mu nepáči ani sľubovaný ekonomický balíček Roberta Fica.

Čo si myslíte o 15 Ficových opatreniach na najbližšie roky?

Je to absolútne minimálny program. Veľká časť z toho, napríklad daňové úľavy na vedu a výskum alebo vytváranie fondov rizikového kapitálu  pre rozbiehajúce sa podniky, to tu už bolo. Tie fondy sa vždy doslova vytunelovali. Nevidím v tom žiadnu masívnu podporu ekonomiky. Navyše mnohé tie veci sa navzájom negujú.

Skúste byť konkrétnejší.

Napríklad minimálne mzda je na Slovensku dosť kontroverzným fenoménom. Je pravda, že na jednej strane sú mzdy veľmi nízke oproti produktivite. Na druhej strane, ak sa minimálna mzda zvýši skokovo a špeciálne v prípade veľkých podnikov, ktoré pravidelne exportujú a majú relatívne malé marže a tiež majú tvrdú konkurenciu v zahraničí, môže to neadekvátne zvýšiť mzdové náklady – a to mechanizmom koeficientov tzv. minimálnych mzdových nárokov podľa stupňov náročnosti práce  A to nielen minimálnou mzdou, ale aj zvýšenými odvodmi do poisťovní. Prakticky je to v dnešnej situácií, keď Európa znovu smeruje do recesie, veľmi neefektívne. Nepáči sa mi, že sa plánujú prijať opatrenia zacielené na dlhodobo nezamestnaných, z ktorých mnohí nemajú pracovné návyky. Alebo na tých, ktorí pracujú za poberanie sociálnych dávok, pričom tá práca nie je zmysluplná. Podľa môjho názoru je to veľmi zlá politika. Oveľa efektívnejšie je ponechať alebo zväčšiť rozsah negatívnej príjmovej dane pre tých, čo už pracujú. Rovnako ponechať odpočítateľné položky na deti a na manželku. Podľa toho, aké informácie prenikajú, majú sa odpočítateľné položky ešte znížiť.  A nie subvencovať niečo, čo je umelo vytvárané. Čo bez subvencií z eurofondov alebo programu pre zamestnávanie mladých, nevydrží. Z hľadiska reálnej konkurencieschopnosti  je to veľmi hlúpa politika ktorá vedie stále viac k čoraz neprepojiteľnejšej dvojsektorovej ekonomike – umelému eurofondovému subvencovaniu vybraných menších podnikov spojenému s korupciou – a na druhej strane – logicky na stimuly a vybrané úľavy tlačiacich veľkých korporácií . Totálny rozpad alokačnej efektívnosti .

Vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov. Prinesie to úžitok ekonomike?

To sú klasické populistické a úplne lacné veci. V princípe budú vlaky niečo štát stáť. Jediným efektom je umožniť časti obyvateľstva (penzistom a študentom) vytvoriť dojem, že vláda po rokoch konsolidácie a potom, čo ponechala DPH na 20 percentách a nezaviedla normálne progresívne príjmové a majetkové dane, myslí aj na nich. Ide o pár tisíc hlasov vo voľbách. Aj tak to nebude mať efekt.

Marián Vitkovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Premiér Fico povedal, že zavedenie 15 opatrení bude stáť štát štvrť miliardy eur....

Podľa mňa to bude stáť ešte menej. To je ten trik. Priame náklady nebudú až také vysoké. Navyše si treba uvedomiť, že celý výsledok  konsolidácie k dnešnému dňu je, že jediný prírastok v lepšom výbere daní je v DPH. Je to cca 200 miliónov eur oproti roku 2012, čo je asi 4 percentá objemu DPH plánovaného v rozpočte na rok. Dosiahlo sa to aj lepšou kontrolou a aj tým, že sa odstránili najvypuklejšie prípady neoprávnených odpočtov. Podľa mňa tento priestor je vyčerpaný. Slávnu reformu ESO ešte stále nevidel ani Mr. Crowley ... Z tohto pohľadu  manéver v podobe 15 slabučkých opatrení  nebude stáť ani toľko a vláda na to aj tak nebude mať. Predpokladám, že majú v rezerve pred voľbami ešte nejaké riešenie, aby nazbierali pár tisíc hlasov. Populisticky efektívnejšie je zdvihnúť platové tarify učiteľom, zdravotným sestrám a asistentkám. To by zabralo viac. S tým možno ešte len prídu...

Takže vy si myslíte, že na to peniaze nie sú?

Peniaze na to v rozpočte nebudú. Peniaze v rozpočte na strane výdavkov sú „konsolidované“ aj preto, že sa nečerpajú eurofondy. Nakoľko sa nečerpali nielen kvôli problémom s korupciou, ale aj preto, že na to nie sú peniaze, tak sa akoby rozpočet konsoliduje. Daňový potenciál je už vyčerpaný. Väčšie výnosy daní už nebudú. Keby aj tesne pred voľbami výraznejšie zvýšili tarify učiteľom alebo zamestnancom verejného sektora, zaplatí to ďalšia vláda po voľbách. Bude im to jedno. To sa podľa mňa aj stane. To bude to pravé populistické orechové.

Marián Vitkovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Čo je z vášho pohľadu najväčším nezmyslom z 15 opatrení?

Nezmyslom je doprava zadarmo. Je to úplne jedno pre koho. Argumentuje sa vyťaženosťou vlakov a dosiahnutím úspory nákladov do budúcnosti. Vraj si ľudia zvyknú viac cestovať... To je úplná sprostosť. Diaľkové vlaky sú využívané tak či tak. Navyše to poškodzuje iné druhy osobnej dopravy. Je možné, že za vládou prídu všetci regionálni prevádzkovatelia SAD a budú žiadať  kompenzácie, lebo im klesli tržby a výkony. To bude ešte väčšia záťaž pre verejné rozpočty VÚC a štátu, ako úspora pre ľudí, ktorí budú cestovať zadarmo. Podľa mňa je to hospodársky neprepočítané. Chápem však politickú rovinu.  Chceli po polovici funkčného obdobia vyvolať nejaký propagačný efekt.

Myslíte si, že to Ficovi pomôže k percentám?

Nie. Myslím si, že situácia v EÚ, nielen kvôli ukrajinskej kríze, ktorá je jednoznačne v recesii, Taliansko do nej padlo teraz znova , celá situácia v eurozóne je kvôli hospodárskej politike ECB a Komisie neriešiteľná a bude ešte horšia. Či bude štatisticky krajšie  keď vyhodia pár ľudí z evidencie nezamestnaných a vylepšia čísla to je druhá vec. Ja hovorím o reálnom vývoji príjmov, zamestnanosti, ziskov reálnych podnikov a podľa mňa uvedené opatrenia nezabránia tomu, aby sa uvedené nálady do istej miery neradikalizovali, a aby nepokračoval odliv voličov z momentálne jedinej vládnucej strany. Ale opakujem, toto bude doplnené populizmom pred voľbami. A to tam, kde je to najviac viditeľné. To znamená platy zamestnancov verejného sektora, učiteľov, štátnych zamestnancov, čo zaplatí ďalšia vláda.

Fico chce zaviesť minimálny dôchodok a zvýšiť vianočný príspevok.

Už stokrát som povedal, že tragédia dôchodkového systému, okrem úplného nezmyslu zvaného 2. pilier ,  je v inom. Ľudia, ktorí majú dôchodky, pri ktorých veľká časť rozhodujúceho obdobia pre výpočet dôchodku spadá pred rok 1989, budú mať vďaka systému zavedeného reformami v roku 2004 vždy nízke dôchodky.  V takzvanom reálnom socializme mali nivelizované mzdy a po skokovej inflácii po roku 1989 nemohli body pre vyšší dôchodok dobehnúť. Čiže tu musí nejaká vláda konečne povedať jednu vec. Dobre, dá sa nastaviť veľmi jednoduchý model:  prepočtami podľa rokov a podľa reálneho zárobku stanoviť minimálne dôchodky tým, ktorí mali do roku 1989 časť pracovného pomeru. Mala by to byť aspoň úroveň minimálnej mzdy. Je v tom aj fiškálna logika. A konečne prestať týchto ľudí akože dopočítavať, prepočítavať, hádzať im nejaké vianočné kosti, 30 euro, 50 euro. Je to úplný nezmysel a nerieši to situáciu tých konkrétnych ľudí. Naopak u tých, ktorí majú dôchodky z väčšiny prepočítavané už po roku 1989 a po reforme 2004, je situácia úplne iná a problémy sú tiež úplne iné. Hovorím o probléme starodôchodcov. Vzniká efekt, že na jednej strane sa ľudia sťažujú, že 40 rokov pracovali, no väčšinou do roku 1989, a majú nižšie dôchodky ako trebárs nepravidelne zamestnaní po roku 1989. To je pravda. Treba to dať do poriadku a stanoviť minimálny dôchodok. Opakujem aspoň na úrovni rozumnej minimálnej mzdy. A k nej jednu  poznámku. Často čítate štatistiky, že len 2,5% ľudí poberá minimálnu mzdu. To sú hlúposti z hľadiska elementárnej ekonómie. Treba sa opýtať, koľko ľudí poberá mzdy povedzme 10% nad minimálnou mzdou, to budú státisíce.  Áno, európska ekonomika je v recesii, slovenská bude pomalšie rásť, demografia je zlá a akcelerácia nespravodlivostí posledných 20 rokov, kedy po privatizácii zisky podnikateľov boli oveľa vyššie ako mzdy, sa nedá dobehnúť takýmito opatreniami. To chce úplne inú, reálne sociálnu a hospodársku politiku. Ak ju Smer nevie robiť, mrzí ma to. Ale to, čo robia určte nie je, čo potrebujeme. Nič to ani perspektívne nerieši na tom zázraku že cca 85 % občanov tejto krajiny sa stále akosi nevie nájsť niekde bližšie k tým 19 800 eurám vytvoreného HDP na hlavu / v parite kúpnej sily – teda už po zohľadnení rozdielnych cenových hladín / ktoré vraj podľa medzinárodných dosiahneme tento rok – 2014 , oproti 5 800 eurám v roku 1991. To je inak pekný nárast vytvoreného produktu ... ale s tou distribúciou to zrejme bude voľajako zamotané ...

Toto všetko nasľuboval Fico:

1. Zvýšenie minimálnej mzdy.
2. Znížiť odvody pre nízkopríjmových zamestnancov a zamestnávateľov. Išlo by o 800-tisíc ľudí.
3. Zavedenie minimálneho dôchodku. Zvýši sa ľuďom, ktorí majú nižší ako je minimálny.
4. Zvýši sa vianočný príspevok.
5. Dočasný súbeh mzdy a dávok v hmotnej núdzi.
6. V priebehu rokov 2015 a 2016 by mala klesnúť cena plynu o dvojciferné číslo.
7. Rozšírenie kapacít jaslí a škôlok.
8. Zvýšenie zľavy pri cestovaní vlakom do práce o 50%.
9. Študenti a dôchodcovia by mali mať železničnú dopravu zadarmo.
10.Študenti pracujúci na dohodu by mali mať úľavy.
11. Zvýšenie príspevku asistentom zdravotne postihnutých žiakov na školách.
12. Podpora praktického vzdelávania.
13. Podpora malých podnikateľov, ktorí nemajú dostatok kapitálu na rozbeh svojich nápadov.
14. Daňové úľavy, ktoré majú podporiť výskum a vývoj.
15. Možnosť zaplatiť DPH až po prijatí faktúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu