Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gál podporuje vznik osobitného úradu pre odpočúvanie

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec Mostu-Híd Gábor Gál podporuje myšlienku vzniku osobitného úradu na monitorovanie telekomunikačného spojenia, ktorý by vykonával odpočúvania namiesto polície a spravodajských služieb. Vznik samostatného úradu pre odpočúvanie navrhuje Asociácia bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) s cieľom zvýšiť dôveryhodnosť občanov k bezpečnostným orgánom a znížiť možnú mieru priamych politických vplyvov.

„Táto myšlienka je stále aktuálna. Presadzovali sme to už pred desiatimi rokmi počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Išlo o nápad Bélu Bugára. Vtedy sme pre to nenašli podporu ďalších strán,“ povedal Gál, ktorý je členom parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Poslanec Mostu-Híd priblížil, že práve pripravuje zákon, ktorý by sprísnil nasadenie informačno-technických prostriedkov (ITP), keď by sudca mohol povoliť nasadenie odposluchov až po splnení viacerých obligatórnych podmienok. Gál naznačil, že po tejto novele by mohla nasledovať právna úprava, podľa ktorej by odposluchy vykonával osobitný úrad. 

Poslanec za KDH a člen osobitného kontrolného výboru pre kontrolu činnosti SIS Alojz Přidal návrh na vznik úradu považuje za zaujímavý, musí si ho však bližšie preštudovať. Ak by nový úrad znížil riziko zneužívania ITP, nemá problém podporiť jeho vznik. Vyhodnotiť však podľa poslanca kresťanských demokratov treba všetky potenciálne riziká, ktoré môže priniesť prípadné pôsobenie novej inštitúcie, až potom konať. Diskutovať o zámere chce so všetkými, ktorých sa týka. 

Poslanec Smeru-SD a podpredseda osobitného výboru pre SIS Anton Martvoň považuje myšlienku nového úradu za nesystémovú a pre terajší stav v SR nereálnu. Vznik úradu si podľa neho vyžiada nemalé peniaze, ktoré Slovensko momentálne nemá. Problematicky vníma aj zadefinovanie úradu v rámci verejnej správy, jeho vzťah k ďalším štátnym a neštátnym orgánom, ako aj procesné postupy konania úradu.

„Nehovoriac, že by mohli mať na predmetný úrad a na jeho kontrolnú komisiu veľký vplyv záujmové skupinky fungujúce v polícii a spravodajských službách. Podľa mňa je potrebná verejná, no odborná kontrola,“ konštatoval Martvoň. Uprednostnil by vládou pripravovaný kontrolný systém odpočúvania a použitia ITP cez osobitné komisie vytvorené zo zástupcov politických strán v osobitných kontrolných výboroch NR SR a zo zástupcov prokuratúry. 

Úrad by podľa ABSD zabezpečoval úlohy spojené s odpočúvaním a zaznamenávaním telekomunikačnej prevádzky v elektronických komunikačných systémoch, pričom by nemal žiadnu operatívnu pôsobnosť, bol by servisným pracoviskom pre potreby Policajného zboru SR, SIS, Vojenského spravodajstva a Kriminálneho úradu Finančnej správy. Na činnosť úradu by dohliadala kontrolná komisia, ktorú by volil parlament alebo členovia osobitných kontrolných výborov na kontrolu spravodajských služieb a členovia brannobezpečnostného výboru.

Členom kontrolnej komisie by sa mohli stať osoby, ktoré majú prinajmenšom 20-ročnú prax sudcu, prokurátora, príslušníka Policajného zboru, SIS a VS. „Vychádzame z našich profesionálnych skúseností ako aj z praxe iných krajín, kde sa nami navrhovaný model osvedčil a významnou mierou prispel k tomu, aby sa obmedzila miera zneužívania technických prostriedkov, slúžiacich na odpočúvanie a monitorovanie telekomunikačných kanálov,“ komentoval návrh predseda ABSD Igor Cibula.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu