Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska: Ústavný súd budeme s Paškom riešiť až po prázdninách

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pravdepodobne až po prázdninách sa bude prezident Andrej Kiska rozprávať s predsedom parlamentu Pavlom Paškom o situácii na ústavnom súde, na ktorom v súčasnosti pracuje jedenásť namiesto trinástich sudcov.

"S pánom Paškom sa chcem stretnúť, termín stretnutia zatiaľ nebol dohodnutý. Myslím, že to bude najskôr po prázdninách, budeme rokovať o viacerých témach, nielen o tejto," povedal Kiska novinárom. Ešte minulý týždeň Kiska avizoval, že s Paškom sa chce stretnúť v najbližších dňoch.

Prezident Kiska 2. júla oznámil, že zo šestice kandidátov na ústavných sudcov zvolených v Národnej rade SR vymenuje len Janu Baricovú. Ostatní kandidáti podľa Kisku nie sú dostatočne odborne spôsobilí na zastávanie postu sudcu ústavného súdu. Prezident preto požiadal parlament, aby zvolil nových štyroch kandidátov.

Paška však nové voľby neavizoval. Prezidenta za jeho rozhodnutie vymenovať len jednu sudkyňu kritizoval premiér Robert Fico aj predseda parlamentu Paška. Baricovú vymenoval Kiska 10. júla. Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková vtedy médiám povedala, že rozvrh práce ústavného súdu musia teraz prispôsobiť na jedenásť sudcov.

„Musíme sa zariadiť aj s jedenástimi sudcami,“ uviedla Macejková s tým, že na súde je momentálne približne 9 700 nevybavených vecí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu