Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaplovič: V prípade Rezortného informačného systému boli na mňa vyvíjané tlaky

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalý minister školstva, aktuálne poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič konštatuje, že v čase, keď viedol ministerstvo školstva, cítil tlak záujmových skupín napríklad v prípade Rezortného informačného systému (RIS).

"Tlak, aby som podpísal prevádzkovú zmluvu bol veľmi silný. Napriek tomu som túto prevádzkovú zmluvu nepodpísal a som zvedavý, ako sa s týmto vyrovná nastupujúci pán minister," povedal v televíznej diskusii na portáli Teraz.sk Čaplovič.

"Tam sa vyfinancovalo od roku 2009 do roku 2012, kým som prišiel na rezort, 13,5 milióna eur, a v podstate nič v tomto rezortnom informačnom systéme nebolo spustené," konštatoval Čaplovič. Na otázku, či sa jeho rozhodnutie snažili ovplyvniť osoby z politického prostredia alebo biznisu, odpovedal negatívne. "Nebolo to lobované cez ministrov alebo kolegov v strane, je to vo vnútri v rezorte a reprezentujú to často ľudia, ktorí majú na starosti informačné technológie," podčiarkol Čaplovič.

Problém riešil podľa vlastných slov tak, že sa na funkčnosť systému opýtal ľudí z praxe. "Obrátil som sa na predsedov Asociácie štátnych gymnázií, Združenia samosprávnych škôl, aby mi zhodnotili, či je to funkčné, alebo nie," vysvetlil Čaplovič s tým, že v oblasti informačných technológií v rezorte následne spravil viacero personálnych zmien. Podľa jeho názoru stáli v pozadí záujmové skupiny, ktoré v reakcii na jeho negatívny postoj k realizovanému systému vyvíjali na neho tlak aj prostredníctvom médií.

Cieľom projektu RIS bolo zhromažďovanie informácií o žiakoch, učiteľoch či financovaní jednotlivých škôl. Tieto údaje by rezort využíval pri rozhodovaní, prognózovaní a tvorbe analýz, ale slúžili by aj učiteľom či odborným zamestnancom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu