Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

SDKÚ je pripravená rokovať o ústave, má však jednu podmienku

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS je pripravená rokovať o ochrane vody v ústave, ak vláda stiahne z rokovania parlamentu novelu vodného zákona. Dnes to oznámil na tlačovej besede predseda strany Pavol Frešo.

K SDKÚ-DS sa pridali aj dvaja nezaradení poslanci Edit Pfundtner a Martin Chren. „Ústava nemá korigovať chyby vládneho zákona. Sme pripravení rokovať,“ povedala Pfundtner.

Zákonodarcovia o ochrane vody diskutujú už tretí deň. Voda je podľa návrhu surovina, ktorá podlieha národným záujmom a má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Novela taktiež zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova. Po novom bude cez chránené územia zakázaná výstavba produktovodov.

Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. 

Predseda vlády Robert Fico oznámil, že vláda pripraví návrh novely Ústavy SR, ktorá zakáže vývoz pitnej, minerálnej a geotermálnej vody potrubím alebo cisternami mimo územia Slovenska. Výnimky majú byť prípustné iba v prípade humanitárnych katastrof.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu