Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posledné zasadnutie vlády: Toto ju čaká pred päťtýždňovým voľnom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministri sa dnes zídu na poslednom riadnom rokovaní vlády pred letom, následne ich čaká päťtýždňové voľno. Ďalšia riadna schôdza kabinetu je naplánovaná na 20. augusta.

Vláda by mala okrem iného odvolávať a vymenovávať štátnych tajomníkov na viacerých ministerstvách. Opakovane to avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Prvé zmeny v kabinete nastali ešte minulý týždeň, kedy podali demisiu ministri školstva Dušan Čaplovič a hospodárstva Tomáš Malatinský. Na ich miesto nastúpili vtedajší štátni tajomníci na ministerstve financií Peter Pellegrini a hospodárstva Pavol Pavlis.

V programe vlády je zatiaľ jedno meno, na návrh nového ministra by sa mal stať novým štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva Rastislav Chovanec. Ostatné nominácie by mali do programu pribudnúť počas dňa.

V rokoch 2015 až 2017 by sa mala na Slovensku začať realizácia 170 rozvojových verejných prác, ktorých predpokladané náklady predstavujú finančný objem vyše 17,8 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu Rozvojového programu priorít verejných prác na roky 2015 až 2017, ktorý na dnešné rokovanie kabinetu predkladá ministerstvo dopravy.

Úspory energie v rokoch 2011 až 2013 si vyžiadali investície vo výške približne 6,7 miliardy eur. Uviedlo to ministerstvo hospodárstva v návrhu Akčného plánu energetickej efektívnosti na roky 2014 až 2016 s výhľadom do roku 2020, ktorý by dnes mali ministri rovnako prerokovať. Najväčší prínos v uvedenom období mali podľa dokumentu úsporné opatrenia v oblasti budov, priemyslu a verejného sektora.

Kabinet má tiež na programe Stratégiu obnovy fondu bytových a nebytových budov v Slovenskej republike. Kvalifikácia, vzdelanosť a odbornosť zamestnancov sú podľa dokumentu z dielne ministerstva dopravy považované za jeden z rozhodujúcich atribútov rozvoja stavebníctva. "Všeobecne sa manuálna zručnosť zamestnancov v slovenskom stavebníctve považuje za veľmi dobrú. Takto je profesijná kvalita slovenských robotníkov vnímaná aj v zahraničí. Podstatne horšia je situácia v oblasti pracovnej morálky robotníckych profesií," uvádza rezort v materiáli.

Na zabezpečenie registrov obnovenej evidencie pozemkov a návrh harmonogramu katastrálnych území v 21 katastrálnych územiach bývalého Vojenského obvodu Javorina bude potrebných približne 800.000 eur, z toho v roku 2015 sumu 500.000 eur a v roku 2016 sumu 300.000 eur. Vyplýva to analýzy ministerstva pôdohospodárstva, ktorú by dnes mal rovnako prerokovať kabinet.

Poslancov čaká voda aj predaj potravín

Diskusiou k novele vodného zákona otvoria poslanci 10. deň 36. schôdze. Zákonodarcovia o ochrane vody budú diskutovať už tretí deň, rozprave venovali celú stredu minulý týždeň i utorkové popoludnie. Do rozpravy sú prihlásení ešte dvaja poslanci.

Opozícia doteraz opakovane vyzývala ministra životného prostredia Petra Žigu, aby odolal tlaku lobistov a novelu vodného zákona stiahol z rokovania parlamentu. Podľa nich práve novela pripraví podmienky na to, aby vláda vydávala povolenia na vývoz vody do zahraničia. To podľa opozície v súčasnosti možné nie je. Hnutie OĽaNO spustilo proti vývozu vody aj petičnú akciu. 

Voda je podľa návrhu surovina, ktorá podlieha národným záujmom a má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Novela taktiež zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova. Po novom bude cez chránené územia zakázaná výstavba produktovodov.

Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. 

Parlament bude v druhom čítaní diskutovať aj o novele zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorý mení aj legislatívu o predaji na trhoviskách. Ministerstvo hospodárstva navrhuje zrušiť obmedzenie pre ambulantný predaj potravín. To je platné len pár dní.

Od začiatku júla môžu trhovníci v obciach, kde je prevádzka potravín, predávať len zeleninu, ovocie, balenú zmrzlinu a jedlá a nápoje určené na priamu konzumáciu. Obmedzenie sa do legislatívy dostalo ešte v marci tohto roka na pôde parlamentu. Iniciátorom bol Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti, ktorý akceptoval pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Andreja Kolesíka. 

Národná rada dnes prerokuje aj novelu zákona o sociálnej práci. Legislatíva stanovuje podmienky výkonu sociálnej práce v praxi tak, aby ju mohli vykonávať len fyzické osoby, ktoré sú odborne spôsobilé. Sociálny pracovník by podľa legislatívneho návrhu mohol sociálnu prácu vykonávať aj ako samostatnú prax v profesii sociálny pracovník. Podmienkou však bude, aby mal povolenie na výkon samostatnej praxe sociálneho pracovníka. Takéto povolenie má vydávať Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu