Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Csáky sa stal podpredsedom výboru vďaka FIDESZ

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský europoslanec Pál Csáky bol zvolený za podpredsedu petičného výboru Európskeho parlamentu.

Csáky sa však podľa informácií agentúry SITA do funkcie nedostal cez kvóty, ktoré majú pridelené slovenskí europoslanci združení v EPP. Svoje miesto mu prepustil maďarský FIDESZ, ktorý je tiež členom EPP. „Netajím sa, že som dostal pomoc od nemeckej CDU a maďarského FIDESZ,“ povedal dnes Csáky. Podľa neho v hre o toto miesto boli Nemci, Taliani a Maďari.

„Došlo k rošáde a miesto pripadlo FIDESZ. Ten však nemal v tomto výbore riadneho člena, ktorý by mohol takúto funkciu zastávať, preto miesto ponúkli slovenskej delegácii,“ uviedol Csáky.

Podľa informácií agentúry Csáky nemá v Bruseli kanceláriu medzi slovenskými ľudovcami, ale má ju spolu s maďarskými europoslancami z FIDESZ. „V Štasburgu sú mojimi susedmi poslanci zo Slovenska József Nagy a Anna Záborská. V Bruseli mi ponúkli lepšiu kanceláriu s tromi miestnosťami,“ zdôvodnil výber miesta kancelárie Csáky.

Výbor pre petície je podľa Csákyho jediný vybor Európskeho parlamentu, ktorý podľa vlastného štatútu má udržiavať priame kontakty s občanmi členských krajín EÚ. „Na nás sa môže obrátiť každý občan EÚ, ktorý má dojem, že jeho práva boli ukrátené,“ povedal Csáky. Chce, aby každá petícia bola posúdená seriózne a spravodlivo, nezávisle od toho, z ktorej krajiny príde podanie.

„Uvedomujem si, že na tomto poste zastupujem európske inštitúcie a spravodlivé rozhodnutia výboru môžu prispieť k zvýšeniu dôvery občanov členských štátov EÚ,“ zdôraznil

Podľa vedúceho slovenskej delegácie strany Smer-SD vo frakcii Socialistov a demokratov v Európskom parlamente Vladimíra Maňku nie je dôležité, či je niekto štvrtý podpredseda výboru.

„Oveľa dôležitejšie je získať celoeurópsku agendu. To je významný post,“ povedal Maňka. Podľa neho Smer-SD získal členstvo a náhradníctvo v takých výboroch, v akých si členstvo želal.

„Teraz bude zaujímavé, k akej agende sa poslanci dostanú,“ dodal. Monika Flašíková Beňová bude pôsobiť v tomto volebnom období vo výbore pre ľudské práva. Ako náhradníčka bude pôsobiť vo výbore pre životné prostredie. Boris Zala je členom zahraničného výboru a ako náhradník je vo výbore pre petície. Monika Smolková je členkou výboru pre regionálny rozvoj a náhradníčkou vo výbore pre kultúru. Maňka pôsobí v rozpočtovom výbore. Zároveň je náhradníkom vo výbore pre priemysel, energetiku a inovácie.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec bude pôsobiť vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. "Veľmi sa teším na prácu v tomto výbore, kde chcem pracovať najmä na odstraňovaní prekážok v budovaní spoločného trhu a taktiež chcem prispieť k pokroku v budovaní spoločného digitálneho trhu. Považujem to za kľúčové pre riešenie zamestnanosti v EÚ, ale aj doma na Slovensku," povedal Štefanec. Štefanec zároveň bude ako náhradník pôsobiť v rozpočtovom výbore.

Náhradník vo výbore môže podávať rôzne návrhy, ale hlasovať môže iba vtedy, keď nie je prítomný na rokovaní výboru jeho plnohodnotný člen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu