Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák: Cyprus sa môže spoľahnúť na našu podporu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a predseda parlamentu Cyperskej republiky Yiannakis Omirou.
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a predseda parlamentu Cyperskej republiky Yiannakis Omirou. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aktuálny vývoj v bikomunitnom dialógu na Cypre po nedávnom reštarte rozhovorov medzi cypersko-tureckými a cypersko-gréckymi politickými predstaviteľmi, ako aj celkové perspektívy riešenia cyperského problému dominovali dnešnému stretnutiu podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s predsedom parlamentu Cyperskej republiky Yiannakisom Omirouom, ktorý pricestoval na Slovensko na oficiálnu návštevu.

Rokovania nadviazali na májové stretnutie oboch predstaviteľov v Nikózii počas oficiálnej návštevy ministra M. Lajčáka pri príležitosti 25. výročia začatia bikomunitného dialógu, ako aj 50. výročia UNFICYP. "Moja návšteva na Cypre potvrdila záujem Slovenska o ďalší rozvoj našich bilaterálnych vzťahov, ako aj o riešenie cyperského problému. Zároveň vnímame Vašu návštevu ako integrálnu súčasť intenzívneho dialógu na politickej úrovni," povedal šéf slovenskej diplomacie, ktorý privítal obnovenie politických rozhovorov na rozdelenom ostrove a vyslovil našu plnú podporu hľadaniu trvalého, spravodlivého a mierové riešenia situácie na Cypre.

Ako povedal, SR sa naďalej bude usilovať o napomáhanie tomuto procesu prostredníctvom organizovania bikomunitného dialógu, ako aj pokračujúcou účasťou v misii UNFICYP, v ktorej pôsobí 157 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

V rozhovore sa obaja predstavitelia venovali aj aktuálnym medzinárodnopolitickým otázkam, predovšetkým Ukrajine, Východnému partnerstvu, Západnému Balkánu ako aj témam súvisiacim s rozširovaním EÚ a NATO. Počas rokovaní minister M. Lajčák ocenil ústretovosť, s ktorou cyperská strana pristúpila k zdieľaniu skúseností z predsedníctva v Rade EÚ, a načrtol rámec, ktorý chceme (spolu s Holandskom a Maltou) počas predsedníctva Tria v roku 2016/2017 presadzovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu