Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS: Výmeny vo vláde pripomínajú prax ÚV KSČ

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výmeny na najvyšších postoch ministerstiev školstva a hospodárstva sú ako z čias socializmu, keď sa personálne rozhodnutia robili v hlbokom zákulisí ÚV KSČ, tvrdí opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS).

"Verejnosť môže len hádať, čo predsedovi vlády a Smeru Robertovi Ficovi prekážalo na Dušanovi Čaplovičovi a Tomášovi Malatinskom. Nám v SaS prekážalo, že miesto školstva otvoreného tvorivosti a slúžiaceho potrebám praxe sa len naďalej udržiaval prekonaný systém vzdelávania so zle platenými a frustrovanými učiteľmi, ale predseda vlády o svojich výhradách mlčí. Rovnako to platí o ministerstve hospodárstva," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Liberáli podľa neho personálne zmeny vo vláde považujú len za vnútrostranícke preskupovanie síl s cieľom vyvolať vo verejnosti ilúziu o životaschopnosti Smeru.

Odchod z postu dnes po viac ako dvoch rokoch funkčného obdobia ohlásil Dušan Čaplovič cez svoj tlačový odbor, demisiu sa rozhodol podať po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom. Demisiu už podľa hovorcu rezortu školstva Michala Kaliňáka v písomnej podobe podali v Prezidentskom paláci.

Čaploviča by vo funkcii ministra mal nahradiť štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Okrem šéfa rezortu školstva končí aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ktorý pôsobil vo vláde ako nestraník. Ten ohlásil odchod z funkcie po skončení dnešného rokovania vlády. Aj jeho abdikačný list už odovzdali v Prezidentskom paláci.

Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica. Prezident Andrej Kiska na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že ministrov Čaploviča a Malatinského odvolá rýchlo a bez prieťahov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu