Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarič je podľa Fica nepostrádateľnou súčasťou Smeru: Opäť ho zvolili za podpredsedu!

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Smeru-SD Robert Fico považuje Mareka Maďariča za nepostrádateľnú súčasť tímu.

„Preto s jeho súhlasom navrhujem, aby ste opätovne Maďariča zvolili za podpredsedu strany,“ povedal Fico dnes na sneme. Podľa informácií užšie vedenie strany Smer-SD v prestávke rokovania straníckeho snemu presvedčilo Mareka Maďariča, aby kandidoval na post podpredsedu. Maďarič dnes pred snemom oznámil novinárom, že o tento post sa uchádzať nebude. Dodal, že dôvody na takýto krok zverejní po ukončení

Maďarič povedal delegátom, že neprichádzal na snem s tým, že bude kandidovať na podpredsedu strany. Pripomenul, že pred dvoma týždňami sa funkcie vzdal. „Minulý rok mi predsedníctvo piatykrát zverilo vedenie veľkej volebnej kampane. Šyrikrát sme boli úspešní. Tentoraz prišla prehra. Z prehier treba vyvodiť dôsledok,“ uviedol. 

Upozornil, že po víťazstve v parlamentných voľbách dochádza k poklesu Smeru-SD. „Po prezidentských voľbách boli eurovoľby, pokles preferencií. Začali sme padať, na čo Smer nebol zvyknutý,“ uviedol. Podľa neho treba povedať, čo v Smere-SD robili zle, kde robia chybu. „Ocitli sme sa v kritickom momente, keď rozhodnutia urobia zo Smeru kľúčovú stranu. Ak tento moment podceníme, môžeme sa vydať na cestu HZDS a SDKÚ,“ vyhlásil. Smer-SD je podľa Maďariča stále stranou veľmi silnou a dôveryhodnou.

„Často sa však prejavujeme aroganciou moci. Na jednej strane sa vykonala fantastická práca. Na druhej strane v tomto úsilí sme trochu strácali cit pre bežné potreby ľudí tak, ako nám to bolo dlhé roky vlastné,“ uviedol. Aj vo vedení strany podľa neho prevládol názor, že pre zastavenie trendu poklesu treba urobiť nejaké obsahové a personálne zmeny. Maďarič bol za to, aby sa urobili takéto rozhodnutia, čím skôr, lebo trend môže byť opačný. „Je šanca, aby Smer ako prvá veľká strana, dokázal vyvodiť sebareflexiu a dokázal sa reštartovať,“ zdôraznil. 

Smer-SD musí dostávať do funkcií ľudí, ktorí sú politicky životaschopní, ktorí sa na nižších úrovniach už presadili. „Táto strana nebude vždy vedená charizmatickým predsedom. Úspech tejto strany sa bude vytvárať aj cez predstaviteľov vo vláde i v samospráve. Preto si treba dať záležať na nových ľuďoch,“ zdôraznil. Smer-SD by sa mal podľa neho vrátiť k tomu, čo ho dvakrát posunulo do vlády. Národný a sociálny pilier. „V oboch sme zvlažneli. Musíme byť aktívnejší,“ konštatoval. 

Podpredseda Smeru-SD Vladimír Maňka dnes skončil vo funkcii. Fico ako jeho nástupcu navrhol štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho. Iné zmeny by sa udiať na sneme nemali. 

Zmeny v strane ma presvedčili, aby som zostal podpredsedom

Zmeny avizované na sneme Smeru-SD presvedčili Mareka Maďariča, aby zostal jej podpredsedom. „Videl som na našej politickej scéne príbehy veľkých politických strán, ktoré na vládnutie doplatili,“ hovoril na tlačovej besede po pracovnom sneme strany Maďarič. Povedal, že túžil preto po zmenách, ktorými by sa takémuto osudu strana vyhla. „Dnešný pracovný snem priniesol také programové a politické impulzy, že je pre mňa veľkou výzvou ďalej niesť spoluzodpovednosť za našu politiku,“ vyjadril sa.

Maďarič tiež vyhlásil, že nikdy neuvažoval o odchode zo strany Smer-SD. Priznal, že od istého okamihu nesie spoluzodpovednosť za to, čo sa v strane deje. Podľa informácií užšie vedenie strany Smer-SD v prestávke rokovania straníckeho snemu presvedčilo Maďariča, aby kandidoval na post podpredsedu. Maďarič pred snemom oznámil novinárom, že o tento post sa uchádzať nebude.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu