Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarič zobral peniaze umelcom, ktorí dali na zem vlajku ČR

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister kultúry Marek Maďarič zobral už pridelenú dotáciu vo výške päťtisíc eur organizátorom výstavy Privátny nacionalizmus v Košiciach, ktorí na zem umiestnili dielo umelca Dalibora Baču - českú vlajku.

Nevšedné umelecké dielo pred časom pobúrilo viacerých českých politikov i veľvyslankyňu na Slovensku Liviu Klausovú. Rozhodnutie Maďariča zasa rozhorčilo umelcov, podľa ktorých politici dielu neporozumeli. Predstavitelia umeleckej obce sa preto rozhodli protestovať, a to umiestnením makety diela do viacerých galérií. Organizátori výstavy očakávajú, že dotáciu nakoniec nedostanú ani od úradu vlády, ktorý im už tiež prisľúbil 3 300 eur.

"Výstava je teraz ohrozená," povedal na dnešnej tlačovej besede kurátor výstavy Privátny nacionalizmus József R. Juhász.

"Na protest proti týmto rozhodnutiam a zároveň na znamenie solidarity s umelcom a jeho dielom, výstavou a jej organizátormi sme sa preto rozhodli sformulovať a zverejniť toto naše spoločné stanovisko a spolu s ním 25. júna 2014 na jeden deň inštalovať maketu československej vlajky podľa vzoru košickej inštalácie diela od Dalibora Baču vo všetkých nášmu stanovisku prístupných galériách, múzeách, súkromných priestoroch a tiež verejných inštitúciách na Slovensku aj v Českej republike," píše sa v spoločnom stanovisku, pod ktoré sa podpísalo viac ako 70 predstaviteľov slovenskej aj českej kultúrnej a umeleckej obce.

Podľa organizátora protestu Fedora Blaščáka sa protestná akcia uskutoční asi v 15-tich priestoroch, predovšetkým galériách. "Aby bolo jasné ministerstvu kultúry aj veľvyslanectvu ČR, my si po hlave skákať nenecháme, ak chcú politicky rozhodovať o tom, ktoré umenie je prípustné a ktoré nie," dodal Blaščák. Takto papalášsky rozhodovať a ovládať proces prideľovania dotácií svojvoľne na základe dezinterpretácie diela je podľa neho neprípustné.

Jadrom sporu je inštalácia slovenského umelca Dalibora Baču s názvom CZ_SK_HU_D_PL na výstave Privátny nacionalizmus (27. marca – 30. apríla, Hala umenia, Košice), ktorá pozostávala z umiestnenia monumentálnej československej zástavy na zemi galérie. Autor pre svoju inštaláciu použil historicky československú vlajku, ktorá ako materiálny objekt fakticky pochádza z doby pred rokom 1993.

Vo svojom diele vychádza z predpokladu, že Československo ako štát bolo porazené dvoma nacionalizmami, pracuje so symbolickým posolstvom československej vlajky položenej na zem ako vlajky porazenej a práve preto je jeho vlajka na zemi dôvodne. Návštevník galérie je podľa Baču aj organizátorov výstavy konfrontovaný s otázkou, ako sa zachovať k symbolu porazeného štátu.

Fotografie Bačovho diela sa dostali sprostredkovane k veľvyslankyni ČR na Slovensku Livii Klausovej, ktorá si ho vysvetlila ako „položení českého praporu ke vstupním dveřím na zem namísto rohožky“ a v tomto duchu adresovala 18. apríla hromadnú sťažnosť inštitúciám, ktoré mali výstavu finančne podporiť - medzi nimi aj Úradu vlády SR a ministerstvu kultúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu