Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO nechce, aby zdravotný dohľad robili bezpečnostní technici

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Bezpečnostní technici by nemali zabezpečovať zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami zamestnancov. Predmetné činnosti by mali realizovať len zdravotnícki pracovníci. Tvrdí to poslankyňa OĽaNO Eva Horváthová.

"Keď zavádzame zdravotný dohľad, nech ho robí človek, ktorý tomu rozumie, ktorý ho vie a ktorý reálne niečo pre tých zamestnancov môže urobiť " uviedla poslankyňa v rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Bezpečnostní technici by podľa predloženého návrhu mohli dohliadať výlučne na pracovné podmienky nerizikových zamestnancov, teda v prípade prvej a druhej kategórie. Podľa Horváthovej však nevedia zhodnotiť, aké faktory pôsobia na danom pracovisku, ako môžu pôsobiť na človeka a čo je potrebné urobiť, aby sa minimalizovali riziká ovplyvňujúce zdravie.

V rámci pozmeňujúceho návrhu preto poslankyňa požaduje bezpečnostných technikov vylúčiť z okruhu osôb oprávnených samostatne vykonávať činnosti pracovnej zdravotnej služby. Ako tvrdí, ak by bol návrh schválený v znení, ktorý pripravila vláda, nebola by zaručená ochrana verejného zdravia v dostatočnej miere.

OĽaNO prišlo aj s ďalším variantom pozmeňovacieho návrhu, v rámci ktorého by bezpečnostní technici mohli vykonávať dohľad nad pracovnými podmienkami len v prípade prvej kategórie pracovníkov, ale s tým, že prvé hodnotenie ako aj hodnotenie pri každej podstatnej zmene na pracovisku by zabezpečil výlučne zdravotnícky pracovník.

Horváthová podotýka, že najčastejší výskyt chorôb z povolania, až 66 %, je práve u zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do druhej kategórie, preto tu bezpečnostný technik nemá svoje opodstatnenie. Tretí okresaný návrh z dielne OĽaNO je podľa Horváthovej najprijateľnejší ako pre zamestnávateľov tak aj z hľadiska odbornosti. Návrh je totožný s predchádzajúcim, avšak s tým rozdielom, že podmienka prvého hodnotenia zdravotníkom sa vypúšťa.

Horváthová predložila k novele celkovo päť pozmeňujúcich návrhov. Zvyšné dva sa týkali vzdelania hygienikov a prideľovania licencií pre ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

Podľa návrhu novely zákona by zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami mali po novom zamestnávatelia povinne zabezpečovať pre všetkých zamestnancov. V súčasnosti sa takéto opatrenie vzťahuje len na rizikových pracovníkov, a teda 3. a 4. kategórie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu