Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KDH tvrdí: Smer o ľudských právach rokovať nechce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Smer-SD nechce podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Zajaca pripustiť diskusiu o príprave celoštátnej stratégie na ochranu a podporu ľudských práv v Slovenskej republike.

 Zajac dnes navrhoval, aby minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák o príprave stratégie informoval parlament. Vládni poslanci jeho návrh zamietli. „K dlhodobo pripravovanej stratégii o ľudských právach bolo v pripomienkovom konaní vznesených 319 pripomienok, z toho 163 zásadných, ktoré mali byť vyriešené v rozporovom konaní. Riešenie pripomienok malo vážne procesné nedostatky. Myslím si, že poslanci NR SR by mali byť informovaní a mali by mať možnosť vyjadriť sa k tomu, akým spôsobom bola stratégia pripravovaná,“ povedal dnes Zajac. Presadzovanie tzv. nových ľudských práv podľa neho vyvoláva opodstatnené obavy u veľkej časti našich občanov.

K pripravovanej Stratégii ochrany a podpory ľudských práv v SR vzniesli námietky viaceré mimovládne organizácie, ale aj KDH či Konferencia biskupov Slovenska. Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) stratégia nerieši vykorisťovanie, násilie, zneužívanie či chudobu zdravotne ťažko postihnutých a seniorov. Slovenskí katolícki biskupi s poľutovaním konštatovali, že vládny dokument je neúplný a zaťažený rodovou ideológiou.

Pripomenuli tiež, že návrh stratégie sa napriek ich opakovaným návrhom vôbec nezaoberá právom na život nenarodených detí, právom na výhradu svedomia, právom rodičov a náboženskou slobodou. Podľa ministerstva sú ľudské práva širokou a tematicky pestrou témou, v ktorej jednoducho nie je možné dosiahnuť úplnú zhodu všetkých. Práve preto zvolili tvorcovia stratégie prísne analytický postup, v ktorom sa v texte stratégie zovšeobecňujú závery z workshopov, a výstupy z nich tvoria informačné prílohy stratégie. Niektorí jednotlivci a organizácie podľa ministerstva prekrucujú obsah stratégie, jej zmysel a význam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu