Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SaS chce pretrhnúť väzby medzi všeobecnými lekármi a rodičmi

Liberálny dom
Liberálny dom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – O udelení odporúčania na oslobodenie detí od povinnosti dochádzať do školy by mali rozhodovať posudkoví lekári a nie všeobecní, ako to bolo doteraz. V novele školského zákona to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik.

„Dôvodom predloženia návrhu je snaha pretrhnúť lokálne väzby medzi všeobecnými lekármi a rodičmi, ktorí majú záujem na oslobodení ich detí od povinnosti dochádzať do školy,“ vysvetľujú poslanci za liberálov. Najmä v menších obciach, kde je všeobecný lekár viac vtiahnutý do života obyvateľov, je podľa nich ťažšie odmietnuť ústretovosť vo vzťahu k rodičovi, ktorý má záujem na oslobodení dieťaťa od povinnosti dochádzať do školy, napríklad z dôvodu, že pri neplnení povinnej školskej dochádzky mu vznikajú problémy pri vyplácaní štátnych sociálnych dávok. 

„Keďže sieť posudkových lekárov je podstatne redšia než sieť všeobecných lekárov, v prípade prijatia tohto návrhu dôjde k pretrhnutiu lokálnych väzieb a tým aj k vyššej objektivite pri vydávaní lekárskych odporúčaní,“ argumentujú Nicholsonová a Poliačik. Parlament sa novelou bude zaoberať na júnovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu