Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kiskom vrátenú novelu o sudcoch Paška zaradil na schôdzu

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška dnes navrhol zaradiť do programu 36. schôdze novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú prezident Andrej Kiska vrátil parlamentu. Poslanci Paškov návrh schválili a o právnej norme budú diskutovať potom, ako dokončia rozpravu k odstráneniu obmedzenia ambulantného predaja na trhoviskách.

"Prezident SR navrhol poslancom parlamentu, aby ešte raz zvážili a aby prehodnotili rozhodnutie utajiť hlasovania Súdnej rady SR o personálnych otázkach, vrátane napríklad voľby predsedu Najvyššieho súdu SR. Prezident navrhuje ponechať hlasovanie v súdnej rade o funkcionároch v justícii verejné. Tak, ako to bolo doteraz," informuje webstránka hlavy štátu. 

Kiska je presvedčený, že pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku je verejné a transparentné rozhodovanie súdnej rady najlepším riešením. Prezident zdôraznil, že transparentnosť v týchto otázkach je spojená aj s plnením úloh verejnej kontroly súdnictva, ktoré podľa novely Ústavy SR zo 4. júna patrí do pôsobnosti súdnej rady. "Koncept otvorenej justície považuje prezident SR za dôležitú súčasť snahy o zlepšenie situácie," píše sa na stránke. 

Zo schválenej novely zákona o sudcoch a prísediacich vyplýva, že voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedu ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedu by mali byť tajné. Neverejné by mali byť všetky hlasovania súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách. 

Právna norma poslancov za vládnu stranu Smer-SD Borisa Suska, Anny Vittekovej, Otta Brixiho a Antona Martvoňa, ktorá čiastočne nadväzuje na novelu ústavy Smeru-SD a KDH, by mala sprísniť pravidlá pre sudcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu