Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico: SR počíta s rozvojom jadrovej energetiky aj v blízkej budúcnosti

 Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská republika jednoznačne počíta s rozvojom jadrovej energetiky aj v blízkej budúcnosti. Uviedol to dnes v Bratislave na 9. zasadnutí Európskeho jadrového fóra (ENEF) predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Našou snahou je do roku 2030 dosiahnuť podiel nízkouhlíkových technológií na celkovej výrobe elektriny na úrovni 80 %. Považujeme za dôležité, aby nové pravidlá Európskej únie umožnili efektívny rozvoj jadrovej energetiky pri zachovaní vysokej úrovne bezpečnosti," spresnil.

Pripomenul, že SR zároveň vkladá nemalé úsilie do dostavby tretieho a štvrtého jadrového bloku jadrovej elektrárne Mochovce. "Dostavba sa žiaľ už neúnosne predlžuje a musíme spoločne s naším zahraničným partnerom prijať ďalšie opatrenia na elimináciu dopadov na rozpočet projektu. Do konca roku je nevyhnutné ukončiť montáž tretieho bloku, a potom začať s jeho spúšťaním. Po zavážke paliva sa predpokladá komerčná prevádzka až v druhej polovici roku 2016, možno na začiatku roku 2017," informoval.

Prakticky totožný názor na ďalšiu potrebu jadrovej energie v energetickom mixe v ČR vyjadril na fóre ENEF aj predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. "Bez ďalšieho rozvoja jadrovej energetiky sa Českej republike a zrejme aj niektorým ďalším štátom nepodarí dosiahnuť svoje záväzky v oblasti znižovania emisií CO2, ak chcú aj naďalej rozvíjať svoju doterajšiu priemyselnú základňu," dodal český premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu