Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zámer OĽaNO chrániť či vyznamenávať oznamovateľov korupcie opäť neprešiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zámer hnutia OĽaNO, aby oznamovatelia korupcie mali nárok na finančnú odmenu, ochranu aj štátne vyznamenanie, dnes v pléne Národnej rady SR neprešiel. Hlasovaním o tom rozhodli poslanci. Opakoval sa tak scenár spred roka, kedy sa Obyčajní pokúšali právnu normu presadiť po prvý raz.

Podľa zámeru OĽaNO mal každému, kto sa postaví proti korupcii, patriť vysoký spoločenský status, ochrana a veľká pozornosť. "V tomto zákone jednoznačne bojujeme nielen s korupčnými trestnými činmi, ktoré pozná náš Trestný poriadok, ale bojujeme aj s nekalými praktikami, ktoré nie sú trestnými činmi, ale spôsobujú škody," vysvetľoval Ján Mičovský (OĽaNO).

Ochrana oznamovateľa mala byť založená na tom, že v rámci pracovno-právnych vzťahov mal požívať prostredníctvom Inšpektorátu práce maximálnu ochranu a v rámci Trestného poriadku zase ochranu v podobe utajenia či zmeny identity. "Ak bude zamestnávateľ podozrivý z korupcie, bude monitorovaný a bude musieť chrániť nielen oznamovateľa korupcie, ale všetkých zamestnancov," zdôraznil Mičovský.

Odmena mala byť dvojakého typu. Buď by bola paušálna vo výške päťnásobku minimálnej mzdy, alebo odmena podielová, teda 30 percent zo zachráneného množstva štátnych peňazí. V každom prípade by nebola automatická a oznamovateľ mal o ňu požiadať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu