Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KDH navrhuje, aby deti dali časť daní rodičom na dôchodku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Deti by mohli časť zaplatených daní venovať svojim rodičom na dôchodku. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov poslancov za KDH Júliusa Brocku, Alojza Přidala a Jozefa Mikloška, ktorou odštartuje 12. deň 35. schôdze parlamentu.

Kresťanskí demokrati navrhujú rozšíriť existujúcu možnosť daňovej asignácie, teda poukázanie časti zaplatenej dane daňovníkom inej osobe, v tomto prípade svojmu rodičovi, ktorý je poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku. Výška takto poukázanej dane sa určuje pre daňovníka sumou maximálne 50 eur za zdaňovacie obdobie.

Rodič, teda poberateľ dôchodku, má byť príjemcom poukázanej dane aj od viacerých detí. Pri dvoch deťoch tak dôchodca môže dostať maximálne sto eur, pri troch 150 eur. KDH identický návrh presadzovalo už v minulosti, naposledy ho vládny Smer-SD zamietol v septembri 2013. 

Majitelia vozidiel môžu dostať automaticky pokutu 332 eur, ak ich vozidlo nemá platnú technickú a emisnú kontrolu (STK a EK). Chcú to zmeniť poslanci NR SR za KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký, ktorí predložili do parlamentu novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách. 

Podľa ich návrhu by mal okresný úrad upozorniť vodiča a dať mu 30-dňovú lehotu na predloženie platných dokladov. Podľa predloženej novely teda najprv príde upozornenie, že podľa registra vozidiel uplynula lehota platnosti technickej alebo emisnej kontroly. Ak do 30 kalendárnych dní nepredloží majiteľ vozidla príslušnému okresnému úradu platný doklad o STK alebo EK, potom môže úrad začať správne konanie o uložení pokuty 166 eur za každú kontrolu a vozidlo. 

Slovenskí poslanci v Európskom parlamente by raz za kalendárny rok mohli priamo v Národnej rade SR predniesť správu o svojej činnosti. V novele rokovacieho poriadku to navrhujú poslanci za OĽaNO Jozef Viskupič a Branislav Škripek. 

"Domnievame sa, že je potrebné vytvoriť priestor na to, aby europoslanci mali možnosť prezentovať svoje pôsobenie v Európskom parlamente, keďže v dôsledku prenesenia právomocí Slovenskej republiky na Európsku úniu má činnosť europoslancov vplyv na každodenný život každého jedného občana Slovenskej republiky," vysvetľujú poslanci obyčajných ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu