Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Novotný: Novelou o ťažbe uránu Smer kapituloval pred verejnou mienkou

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Novelou zákona o geologických prácach, vďaka ktorej sa urán bude môcť ťažiť až po tom, keď ťažbu odobria ľudia v referende v danej obci, vládny Smer-SD podľa poslanca Národnej rady (NR) SR a podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného "kapituloval" pred komunálnymi voľbami tlaku verejnej mienky a opozície. Parlament má hlasovať o vládnej novele, prerokovanej v skrátenom legislatívnom konaní, v utorok (3.6.), očakáva sa jej hladké schválenie.

bavy časti verejnosti z možnej ťažby uránu v oblasti Jahodná pri Košiciach vyvolal pokračujúci geologický prieskum v tejto rekreačnej oblasti, ako aj podpísané memorandum o spolupráci medzi Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a ťažobnou firmou European Uranium Resources (EUU) z decembra 2012. "Vyhrali Košičania, ale poďakovať sa za to netreba Smeru, ktorý len hrá svoje marketingové hry, ale všetkým aktivistom, ktorí dlhé roky organizovali ľudí, zbierali podpisy pod petície a organizovali protesty," uviedol dnes Novotný k novele pre novinárov.

Podľa neho v prípade ložiska uránu Smer-SD v minulosti podliehal tlaku lobistických skupín a ťažobných spoločností, blížia sa však komunálne voľby a strana chce pomôcť primátorovi Košíc Richardovi Rašimu (Smer-SD) v ďalšej kandidatúre. "Jednoducho, v Smere to vyhodnotili tak, že je čas urobiť populárne, populistické gesto, aby sa to Košičanom páčilo," konštatoval. Za dobrú správu poslanec označil, že tlak verejnej mienky, občianske petície, ako aj opozičná práca má zmysel.

Novotný pritom poukázal na to, že už v roku 2009 poslankyňa za SDKÚ-DS Jarmila Tkáčová predložila v NR SR novelu zakazujúcu ťažbu uránu, čo však Smer-SD nepodporil. Ten istý návrh predložili poslanci SDKÚ-DS Novotný a Ivan Štefanec aj na aktuálnu schôdzu parlamentu. "Ak (vládna) novela prejde, samozrejme, náš návrh o zákaze ťažby uránu stiahneme, pretože riešenie, ktoré ponúkame my, je to isté," dodal poslanec.

Vládny Smer-SD odmieta v súvislosti s novelou obvinenia opozície z marketingovej hry. Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD), ktorý návrh predložil, spochybnil úprimnosť opozičného záujmu o riešenie problémov. Novotnému odkázal, že ho dojíma, ako sa SDKÚ-DS usiluje pomôcť ľuďom a predkladá návrhy zákonov, ale len vtedy, keď je v opozícii. "Riešenia vždy prinášate len vtedy, keď ste v opozícii. Keď ste vo vláde, vydávate povolenia na geologický prieskum," vyhlásil Žiga v parlamente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu