Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Poslanci rozhodli: O ťažbe uránu budú ľudia rozhodovať v referende

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA – Ťažba uránu bude od 15. júna na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Vyplýva to z novely geologického zákona, ktorú dnes 122 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. O právnej norme rokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Šéf envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD) vysvetlil, že pri geologickom prieskume, ktorý predchádza ťažbe, majú dotknuté obce a mestá právo veta od roku 2010. To sa však netýka Jahodnej pri Košiciach, kde záujemca získal povolenie na geologický prieskum už v roku 2005. Tento prieskum by mal byť podľa slov ministra ukončený v apríli 2015. Záujemca o ťažbu bude musieť následne požiadať šesť dotknutých obcí o zorganizovanie referenda.

"Až na základe kladného referenda bude môcť pokračovať na základe banského zákona v žiadosti o dobývací priestor a ťažobné povolenie," ozrejmil Žiga. Pri návrhu takejto zmeny zákona neuvažoval o tom, že by sa zákaz vzťahoval aj na ťažbu zlata. V Kremnici a v Detve, ktorých sa to týka, je totiž proces už v ďalšej fáze - uskutočňuje sa tu konanie v rámci banského zákona o povolení samotnej ťažby, zdôraznil.

Na Slovensku sú tri lokality, kde sa nachádzajú rádioaktívne látky - Považský Inovec, Novoveská Huta a Jahodná pri Košiciach. Žiga neočakáva, že by dôsledkom zmeny zákona mohli byť žaloby zo strany záujemcov o ťažbu.

Plénum zároveň odsúhlasilo pozmeňujúci návrh Richarda Rašiho (Smer-SD), z ktorého vyplýva, že o ťažbe uránu v Bratislave a Košiciach budú rozhodovať všetci obyvatelia na území celého mesta, nielen jednotlivé mestské časti, ktorých sa prípadná ťažba týka. "Ak je dotknutou obcou hlavné mesto Bratislava a Košice, vyžaduje sa vyslovenie súhlasu obyvateľov hlavného mesta alebo mesta Košice," citoval Raši. Návrhom reaguje na obavu, že v oboch mestách by dotknuté mestské časti mohli teoreticky odsúhlasiť v referende ťažbu uránu, hoci zvyšok mestských častí s tým nesúhlasí.

Opozícia sa k postupu Smeru-SD vyjadrovala väčšinou kriticky. Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného Smer-SD novelou zákona o geologických prácach "kapituloval" pred komunálnymi voľbami tlaku verejnej mienky a opozície. "Vyhrali Košičania, ale poďakovať sa za to netreba Smeru, ktorý len hrá svoje marketingové hry, ale všetkým aktivistom, ktorí dlhé roky organizovali ľudí, zbierali podpisy pod petície a organizovali protesty," uviedol Novotný.

Podľa neho v prípade ložiska uránu Smer-SD v minulosti podliehal tlaku lobistických skupín a ťažobných spoločností, blížia sa však komunálne voľby a strana chce pomôcť primátorovi Košíc Richardovi Rašimu (Smer-SD) v ďalšej kandidatúre. "Jednoducho, v Smere to vyhodnotili tak, že je čas urobiť populárne, populistické gesto, aby sa to Košičanom páčilo," konštatoval. Za dobrú správu poslanec označil, že tlak verejnej mienky, občianske petície, ako aj opozičná práca má zmysel. Novotný pritom poukázal na to, že už v roku 2009 poslankyňa za SDKÚ-DS Jarmila Tkáčová predložila v NR SR novelu zakazujúcu ťažbu uránu, čo však Smer-SD nepodporil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu