Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico zmeny nechystá: Stojím za mojou vládou, nevylučujem, že s Kiskom sa stretneme

Andrej Kiska a Robert Fico
Andrej Kiska a Robert Fico (Zdroj: TOPky, SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nevylučuje, že sa s novozvoleným prezidentom Andrejom Kiskom stretne ešte pred jeho inauguráciou (15.6.). Uviedol to v dnešnej relácii TA3 V politike.

"Naša agenda je ale trošku odlišná. S prezidentom Ivanom Gašparovičom si majú možno čo povedať, majú záujem na kontinuite, ale agenda premiéra je diametrálne odlišná od agendy prezidenta. Som však pripravený na vecnú a konštruktívnu spoluprácu," deklaroval.

Fico zároveň zopakoval, že nevidí žiadny dôvod na rekonštrukciu svojej vlády, o ktorej sa po prezidentských voľbách špekulovalo. "Ak by som bol v budúcnosti nespokojný, alebo by niektorý minister zlyhal, budem konať individuálne. Ale dnes stojím s plnou váhou za mojou vládou, ktorá je stabilná. Dúfam, že v takejto kvalite to potiahneme až do marca 2016, kedy budú parlamentné voľby," podotkol. Podľa Fica sa často objavujú fámy a nezmysly, len aby sa rozčerili vody. "Vláda je v kondícii, pri ktorej nevidím žiadny dôvod na výmeny ministrov," uistil.

Otvorenou zostáva podľa neho otázka, či chce byť premiérom aj po voľbách 2016. Ako tvrdí, všetko bude jasné, keď sa bude na jeseň 2015 zostavovať kandidátka Smeru-SD. "Ten, kto bude na jej čele, je na 99 percent človek, ktorý má ambíciu vyhrať voľby," vysvetlil. Priznal však, že každý politik má určitú dobu exspirácie. "Rozhodujúca je podpora verejnosti. Ak zistíte, že vás verejnosť nechce, musí ten človek povedať, že dáva šancu inému," odporučil.

Premiér tiež priznal, že časom prehodnotil svoj názor, že by bolo vhodné oddeliť funkciu premiéra a predsedu strany. "Človek sa učí. Nemám toľko času na stranu, koľko by som chcel, ale zdá sa, že je užitočnejšie, keď tieto pozície zostávajú dohromady. Do budúcnosti, ak dôjde k nejakým výmenám, treba spájať pozíciu predsedu strany s najvýznamnejšími pozíciami v exekutíve," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu