Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavskí poslanci dnes rokujú o zmenách v projekte Starého mosta

Pohľad na Starý most počas demontáže
Pohľad na Starý most počas demontáže (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zmeny v projekte výstavby Starého mosta v Bratislave a budovania prvej etapy električkovej trate do Petržalky budú dnes na programe rokovania mestského zastupiteľstva.

Jednou zo zmien, o ktorej budú mestskí poslanci diskutovať, je obratisko električiek na Bosákovej v Petržalke. Dnes je v projekte navrhnuté dvojkoľajné obratisko bez možnosti pokračovať s výstavbou trate až na Janíkov dvor. Vedenie Bratislavy však počíta s tým, že električkovú trať v ďalšej etape potiahnu až po Janíkov dvor.

Navyše trať by mohli obsluhovať nové obojsmerné električky, ktoré Dopravný podnik Bratislava nakúpil. Na staromestskej strane radnica rieši zase presunutie zastávky. Tú pôvodne naplánovali postaviť v polovici Štúrovej ulice, posunúť by ju chceli pred Univerzitu Komenského.

Bratislavskí mestskí poslanci budú dnes rozhodovať aj o umiestnení pamätníka k novembru 1989 na Námestí slobody v Bratislave. S takouto myšlienkou prišiel jeden z tribúnov nežnej revolúcie a súčasný viceprimátor Ján Budaj spolu s bývalým disidentom Františkom Mikloškom a predsedom Konfederácia politických väzňov Antonom Srholcom.

Pamätník navrhujú umiestniť v hornej časti námestia. Myšlienku zdôvodňujú tým, že práve na Námestí slobody sa konala prvá spontánna protestná demonštrácia študentov. A až potom sa novembrové protesty presunuli na Námestie SNP, ktoré však svojím názvom i pamätníkom pripomína už inú udalosť slovenských dejín.

Mestskí poslanci sa dnes vrátia i k prenájmu pozemkov na Hviezdoslavovom námestí pre americké veľvyslanectvo. Americká ambasáda žiada mesto o predĺženie nájmu na pozemkoch, kde dnes majú bezpečnostné opatrenia. Mesto na dnešné zastupiteľstvo pripravilo uznesenie, podľa ktorého americkému veľvyslanectvo môžu nájom predĺžiť do augusta 2016, avšak už naposledy.

Zároveň po auguste 2016 by mala americká ambasáda bezpečnostný plot odstrániť. Veľvyslanectvo USA už avizovalo, že si plánuje postaviť novú budovu. To však ešte niekoľko rokov potrvá, musia ešte nájsť a kúpiť vhodný pozemok a potom stavať. Zasadnutie mestského zastupiteľstva hlavného mesta Bratislavy sa dnes začína o 08:30 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu