Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Procházkove tri piliere programu: Ľudí chce odmeniť aj štíhlejšou vládou!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bremeno krízy na Slovensku niesli z troch štvrtín doteraz najmä občania, a je preto najvyšší čas ich odmeniť. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR a líder novovznikajúcej strany Sieť Radoslav Procházka, ktorý predstavil návrh národného programu odmeny ľuďom.

Ten je postavený na troch pilieroch. Prvým je zoštíhlenie vlády z 13 ministerstiev na desať. Procházka sa domnieva, že nemusí fungovať samostatné ministerstvo hospodárstva, kultúru si vie predstaviť pod školstvom a pôdohospodárstvo a životné prostredie by rád videl zlúčené. Desať ministrov bude mať aj tieňová vláda Siete.

Druhým pilierom je sústredenie na koordináciu a plnohodnotné čerpanie eurofondov vrátane ich zmysluplnej alokácie. A tretím je použitie výnosu z doprivatizácie Telekomu na dve oblasti. Jednu polovicu by dal Procházka priamo na úhradu štátneho dlhu, druhú by podľa jeho slov mala vláda využiť na aktuálne potreby občanov prostredníctvom samospráv, ktoré "preukázali schopnosť často hospodáriť rozumnejšie a poznajú miestne pomery lepšie".

Procházka poukázal na nedávnu štúdiu konkurencieschopnosti Deutsche Bank, podľa ktorej v nasledujúcej dekáde majú najlepšie predpoklady dotiahnuť sa na úroveň západných krajín pobaltské štáty a Poľsko a Slovensko. "Je potrebné, aby úžitok z rastu životnej úrovne bol rozložený rovnomernejšie," zdôraznil poslanec s poukázaním na výrazne rozdiely medzi bratislavským regiónom a východným Slovenskom. "Riešenia krízy doteraz spočívali vo zvyšovaní daňového a odvodového bremena. Potrebujeme zmeniť tento pohľad a odmeniť ľudí," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu