Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Členovia NATO by si mali plniť svoje záväzky, upozornil Rasmussen

Robert Fico a Anders Fogh Rasmussen
Robert Fico a Anders Fogh Rasmussen (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Členovia NATO by mali nielen užívať ochranu, ktorú im Severoatlantická aliancia ponúka, ale mali by si tiež plniť svoje záväzky. Naznačil to vo svojom dnešnom vyhlásení generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen po tom, čo sa stretol so slovenským predsedom vlády Robertom Ficom. Krajiny NATO sa totiž zaviazali, že budú na armádu vydávať minimálne dve percentá HDP.

Obranné výdavky Slovenska sa však pohybujú na úrovni približne jedného percenta HDP. „NATO je založené na princípe solidarity – jeden za všetkých a všetci za jedného. Na jednej strane všetci si užívajú ochranu NATO, na druhej strane všetci musia aj prispievať svojimi záväzkami voči NATO,“ povedal dnes Rasmussen. Dodal však, že rozumie tomu, že zvyšovať rozpočet na obranu nie je jednoduché. 

Podľa generálneho tajomníka NATO nám súčasná kríza na Ukrajine ukazuje, že na obrane stále záleží. „Obrana niečo stojí, ale ak nemáme bezpečnú situáciu, tak to by nás stálo ešte viac,“ vyhlásil šéf Severoatlantickej aliancie.

Premiér Robert Fico podľa vlastných slov ubezpečil generálneho tajomníka NATO, že Slovensko si chce plniť svoje záväzky. Poukázal však na to, že naša krajina prešla „náročnou konsolidáciou verejných financií“ a otázka zvyšovania prostriedkov pre armádu je „mimoriadne citlivá“.

Fico zároveň uviedol, že z rozpočtu pre armádu by mohlo v nasledujúcom období ísť viac peňazí na modernizáciu. „Kým napríklad v tomto období na modernizáciu z rozpočtu šlo iba okolo osem-deväť percent, tak už na budúci rok minister obrany oznamuje, že by na takúto modernizáciu malo ísť 18 až 19 percent z existujúceho rozpočtu,“ uviedol premiér. 

Predseda vlády Fico dnes ešte pred stretnutím s Rasmussenom na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC vyhlásil, že Slovensko v najbližších rokoch nedá viac peňazí na armádu. Povedal, že je odhodlaný povedať to aj generálnemu tajomníkovi NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu