Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sestry stále nesúhlasia s delením na štátne a neštátne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sesterské odbory a komora sa nestotožňujú s návrhom legislatívy z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá má riešiť odmeňovanie zdravotníkov. Posun neprinieslo ani posledné utorňajšie stretnutie na pôde rezortu.

Obe organizácie zhodne odmietajú delenie sestier na štátne a neštátne. "Opätovne zdôrazňujeme, že tak štátne ako aj neštátne zdravotnícke zariadenia sú v prevažnej miere financované z verejných zdrojov, preto aj sestry pracujúce v týchto zariadeniach majú mať rovnaké garancie platov," konštatujú Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek v spoločnom vyhlásení.

Zároveň požadujú, aby vzhľadom k výške koeficientov navrhovaných MZ, bolo určené ďalšie kritérium, ktoré bude pri odmeňovaní zohľadňovať roky praxe sestier a pôrodných asistentiek. Trvajú aj na navýšení koeficientov odbornosti vzhľadom na náročnosť pracovných činností, ktoré vykonávajú.

Sestry a pôrodné asistentky majú záujem na tom, aby sa ich platy stabilizovali minimálne na úrovni zrušeného zákona o minimálnych mzdových nárokoch. "Sme presvedčené, že súčasné tempo rokovaní je absolútne nedostatočné vzhľadom na naliehavosť riešenia problematiky a preto je nevyhnutné ho zintenzívniť," konštatujú sestry, ktoré sa už dlhší čas považujú za legislatívnych bezdomovcov.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že okrem sestier a pôrodných asistentiek a fyzioterapeutov sa s ostatnými skupinami zdravotníkov na štruktúre návrhu zákona zhodli. Legislatíva z dielne MZ upravuje odmeňovanie 23 skupín zdravotníckych pracovníkov. Rezort trvá na tom, že zasahovať môže len tam, kde má dosah a to znamená v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Iba na tie by sa mala navrhovaná legislatíva vzťahovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu