Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ftáčnik podal kraju neúplné majetkové priznanie: Pokutu však nedostane

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na dnešnom zastupiteľstve rokovali o pokute pre súčasného primátora Bratislavy a bývalého poslanca Bratislavského kraja Milana Ftáčnika.

Bývalý poslanec kraja nesplnil svoju povinnosť podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Urobil tak tým, že v majetkovom priznaní za rok 2012 uviedol pre Bratislavský kraj neúplné údaje. Poslanci napokon pokutu pre Ftáčnika neschválili.

Primátor Milan Ftáčnik povedal, že majetkové priznanie zverejňuje aj na svojej internetovej stránke už sedem rokov. Ftáčnik zároveň priznal, že na Bratislavský samosprávny kraj, na rozdiel od svojej stránky, podal omylom neúplné majetkové priznanie, pričom zabudol uviesť informácie o nehnuteľnostiach, ktoré získal dedičstvom po rodičoch.

Ako primátor dodal, zákon o ochrane verejného záujmu prijali, aby vedeli posúdiť, či funkcionár počas svojej funkcie nenadobudol neprimerane veľký majetok. "Formálno-právne som urobil chybu, priznávam to. Na druhej strane som naplnil zmysel, ktorý ukladá zákon," povedal Ftáčnik, podľa ktorého majetok pochádza z dedičstva a tak sa nemôže hovoriť, či bol primerane alebo neprimerane nadobudnutý.

Ftáčnika sa zastal aj predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého primátor urobil síce formálnu chybu v priznaní pre kraj, ale určite úmyselne nepodával neúplné priznanie. Poslanci kraja napokon neschválili Ftáčnikovi pokutu. V hre bol trojnásobok mesačnej odmeny poslanca kraja. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu