Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prezidentská amnestia pomohla vyriešiť problém s preplnenými väznicami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentská amnestia výrazne pomohla riešiť problémy, ktoré súviseli s preplnením a efektívnejším využívaním ubytovacích kapacít vo väzniciach. Konštatuje sa to v správe o plnení úloh, ktoré vyplývajú z Koncepcie väzenstva SR na roky 2011 až 2020. Podľa údajov Ministerstva spravodlivosti SR bolo po amnestii prepustených z väzníc 789 ľudí a ďalších 700 už nemuselo na výkon trestu nastúpiť.

Aj po amnestii bol podľa správy rozšírený počet kombinovaných ústavov, ktoré zabezpečujú okrem výkonu väzby aj výkon trestu odňatia slobody. Spolu s ďalšími organizačnými opatreniami a rekonštrukciou jedného objektu v ústave Košice – Šaca sa zvýšila celková ubytovacia kapacita väzenských zariadení z 11.164 na 11.302 miest. Ku koncu roka 2013 nebola prekročená ubytovacia kapacita slovenských väzníc, uvádza sa v správe. 

Kapacitám sa však bude treba podľa správy o plnení úloh venovať aj v budúcnosti a rovnako aj zlepšovaniu technického stavu objektov. "Dôvodom je jednak vysoký počet osôb, ktoré napriek právoplatnému odsúdeniu nenastúpili výkon trestu, ale aj skutočnosť, že v poslednom období rezonuje na medzinárodných stretnutiach venovaných problematike väzenstva myšlienka smerujúca k umiestňovaniu cudzincov - občanov štátov Európskej únie (EÚ) na výkon trestu do ich domovských krajín," vysvetľuje v správe ministerstvo spravodlivosti.

Ak by si všetci slovenskí občania väznení v štátoch EÚ mali odsedieť svoje tresty na Slovensku, slovenskému väzenstvu by to podľa rezortu spravodlivosti spôsobilo závažné problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu