Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda dnes bude rokovať o kompetenciách NBS a o emisných záväzkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Národná banka Slovenska (NBS) by mala mať väčšie kompetencie pri dohľade nad finančnými domami. Do novely zákona o bankách sa totiž implementujú viaceré smernice Európskej únie (EÚ), ktoré majú zabezpečiť väčšiu kontrolu nad bankami zo strany dozorných orgánov aj zlepšenie fungovania bánk a investičných spoločností. O návrhu novely zákona o bankách by mala dnes rokovať vláda.

Nové regulačné požiadavky sa budú vzťahovať na všetky banky v EÚ vrátane slovenských. "Zavedením prísnejších požiadaviek pre banky a obchodníkov s cennými papiermi sa zníži riziko ich zlyhania, čo prispeje k vyššej stabilite finančného systému v rámci Slovenskej republiky, ako aj v rámci celej Európskej únie," uviedol rezort financií v materiáli.

Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) bude informovať vládu o tom, ako Slovensko plnilo v roku 2013 svoje medzinárodné záväzky v oblasti politiky zmeny klímy. V poradí tretej správe na túto tému hovorí aj o prioritných úlohách na tento rok. Zohľadňuje tu najmä prebiehajúcu diskusiu k Rámcu energetickej a klimatickej politiky EÚ na obdobie rokov 2020 až 2030.

Envirorezort konštatuje, že Slovensko nielen plní, ale aj prekračuje svoje záväzky na redukciu skleníkových plynov vyplývajúce z Kjótskeho protokolu. "Po výraznejšom poklese v roku 2009, najmä v dôsledku hospodárskej krízy, je trend celkových antropogénnych emisií za roky 2010 až 2012 naďalej klesajúci a emisie stále nedosiahli úroveň spred roku 2009," píše sa v dokumente.

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) k 31. decembru minulého roka evidovala pohľadávky vo výške 138,02 milióna eur, z toho kúpne zmluvy nad päť rokov predstavovali 17,32 milióna eur. Vyplýva to z informácie o rozbore stavu vývoja pohľadávok z kúpnych zmlúv po lehote splatnosti za rok 2013, ktorú by dnes rovnako mala prerokovať a zobrať na vedomie vláda.

Prezidentská amnestia výrazne pomohla riešeniu problémov, ktoré súviseli s preplnenosťou a efektívnejším využívaním ubytovacích kapacít vo väzniciach. Konštatuje sa to v správe o plnení úloh, ktoré vyplývajú z Koncepcie väzenstva SR na roky 2011 až 2020 a o ktorej dnes majú ministri rovnako diskutovať. Podľa údajov Ministerstva spravodlivosti (MS) SR bolo po amnestii prepustených z väzníc 789 ľudí a ďalších 700 už nemuselo na výkon trestu nastúpiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu