Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Most tvrdí: Borec by mal pre kauzu dovolania abdikovať

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Čas na vyvodenie politickej zodpovednosti nastal podľa strany Most-Híd pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, a to za dovolanie v prospech Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu. Most-Híd spoluinicioval parlamentné odvolávanie ministra Boreca, ktoré bolo ešte pred tým, ako Najvyšší súd SR dovolanie Boreca zamietol.

 „Najvyšší súd SR trest pre pána Olejníka potvrdil a pán minister Borec, strana Smer, ako aj poslanci Smeru, ktorí pri odvolávaní svojho šéfa rezortu obhajovali tak, že vlastne spochybnili pôvodný rozsudok pre skorumpovaného politika Olejníka, by mali v tejto veci vyvodiť dôsledky," uviedol poslanec Gábor Gál v stanovisku, ktoré poslal hovorca strany Gabriel Gilányi.

"Je najvyšší čas, aby sa predovšetkým pán Borec k celej záležitosti postavil ako chlap a sám abdikoval,“ dodal.

Most-Híd tvrdí, že počas odvolávania Boreca poslanci za Smer argumentovali, že má povinnosť podať takéto dovolanie, keď si myslí, že v danej trestnej veci nastali pochybnosti o zákonnosti konania. "Po pondelkovom rozhodnutí najvyššieho súdu sa však potvrdilo, že Borecovo dovolanie nebolo dôvodné a bolo postavené skôr na politickej súdržnosti ako na faktoch, pretože najvyšší súd ho zamietol," uviedol Most-Híd. 

Bývalého košického poslanca a niekdajšieho dekana Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Františka Olejníka čaká pobyt za mrežami. Päťčlenný dovolací senát Najvyššieho súdu SR v pondelok zamietol dovolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca v korupčnej kauze košického exposlanca. Dovolanie spôsobilo rozruch v politických kruhoch a viedlo k neúspešnému pokusu o odvolanie ministra Boreca. Ten podal dovolanie v prospech Olejníka a pozastavil mu nástup do väzenia. 

Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj vládna strana Smer-SD. Úplatok si podľa súdu pýtal za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú, zvýhodnenú cenu. Bol právoplatne odsúdený na päť rokov väzenia, čo pred rokom potvrdil najvyšší súd v odvolacom konaní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu