Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Glváč: S Poľskom by sme mohli spolupracovať aj vo vzdušných silách

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA - Slovensko a Poľsko chcú užšie spolupracovať v oblasti obrany. Zhodli sa na tom slovenský minister obrany Martin Glváč a poľský minister národnej obrany Tomasz Siemoniak počas dnešného rokovania v Krakove.

Priestor na spoločné projekty sa črtá nielen v oblasti pozemných, ale aj vzdušných síl, informuje hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

„V čase obmedzených zdrojov na obranu je potrebné hľadať efektívne riešenia prospešné pre obe krajiny. Som preto rád, naša doterajšia spolupráca s Poľskom naberá ďalšie dimenzie a verím, že už čoskoro začneme spoločne realizovať konkrétne projekty,“ povedal Glváč.

Záujem o rozvoj vzájomných vzťahov v oblasti obrany deklaroval na stretnutí aj poľský minister Siemoniak. „Slovenskú republiku vnímame ako blízkeho partnera. Naša spolupráca má veľmi pevné základy, spolupracujeme v rámci V4, NATO, Európskej únie a máme podobné názory. Našim vzťahom chceme dať preto novú úroveň,“ povedal.

Zámer ministrov užšie spolupracovať by mala potvrdiť aj nová medzivládna dohoda o rozvoji spolupráci v oblasti obrany, ktorú v súčasnosti pripravujú. Rámce konkrétnej spolupráce stanovia pracovné skupiny vedené štátnymi tajomníkmi rezortov obrany z oboch krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu