Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Borec žiada zbavenie funkcie sudcu z kauzy Baťovci

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O svoju funkciu môže prísť sudca Pavol T. z Okresného súdu Bratislava I, ktorý rozhodoval v kauze Baťovci. Minister spravodlivosti Tomáš Borec ho navrhuje zbaviť funkcie sudcu, dopustil sa totiž podľa neho disciplinárneho previnenia tým, že rozhodol o povolení obnovy konania a zrušení rozsudku bývalého Národného súdu v Prahe.

Ako informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová, sudca tak urobil aj napriek tomu, že v tejto veci nekonal ako zákonný sudca. „Ide o odkaz všetkým sudcom, že ak budú zanedbávať alebo porušovať svoje povinnosti, tak príde aj reakcia,“ povedal Borec. Minister podal aj ďalší návrh na začatie disciplinárneho konania.

Prípad sa týka sudcu Okresného súdu Bratislava I Rolanda K., za spôsobenie prieťahov v trestnej veci minister navrhuje zníženie funkčného platu sudcu o 50 percent na obdobie jedného roka.

Viaceré návrhy na začatie disciplinárneho konania voči sudcom Okresného súdu Bratislava I navrhla v poslednom období aj predsedníčka tohto súdu Eva Fulcová. V jednom prípade (sudca Pavol D.) išlo o nečinnosť a subjektívne prieťahy až v 60 trestných konaniach, za čo predsedníčka súdu navrhla disciplinárne opatrenia v podobe zbavenia funkcie sudcu.

Väčšina prípadov, pri ktorých minister podáva návrh na začatie disciplinárneho konania, sa týka prieťahov v súdnom konaní. Minister podal tento rok aj ďalšie dva návrhy. Jeden sa týka sudcu Okresného súdu Bratislava III Mariána K. (prieťahy v netrestnej veci), kde minister navrhuje zníženie platu sudcu o 20 percent na obdobie dvoch mesiacov.

Prísnejší trest, zníženie funkčného platu o 50 percent na obdobie jedného roka, navrhol Borec sudkyni Okresného súdu Skalica Helene S. za prieťahy v trestnej veci obžalovaného Volodymyra Y.

Borec podal celkovo už 16 disciplinárnych návrhov na sudcov. "Vinou chybnej legislatívy upravujúcej činnosť disciplinárnych senátov o týchto návrhoch doposiaľ rozhodnuté nebolo. Legislatívny návrh na odstránenie týchto nedostatkov pripravilo Ministerstvo spravodlivosti SR minulý rok, v súčasnosti tvorí časť návrhu reformy justície, o ktorej budú poslanci rozhodovať v druhom čítaní na najbližšej schôdzi Národnej rady SR," ukončila Donevová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu