Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lipšic: Minister Borec by mal po rozhodnutí v kauze Olejníka odstúpiť

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smer-SD) by mal po dnešnom rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze bývalého košického poslanca Františka Olejníka, odstúpiť z funkcie.

Vyhlásil to dnes nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (NOVA). Borecovo dovolanie, ktoré podal v prospech Olejníka odsúdeného za korupciu, dnes NS SR zamietol.

"Mal by verejnosti povedať, kto ho dotlačil do podpísania podania tohto škandalózneho dovolania. Potvrdilo sa, čo sme hovorili od začiatku, že to dovolanie je nezmyselné," povedal Lipšic. Podľa neho bolo Borecovo dovolanie prepísaným podnetom Olejníkových advokátov. Lipšic ďalej uviedol, že Borec sa zaradil na stranu tých, ktorí sa správajú vo verejnej správe korupčne a ako minister spravodlivosti tým podľa neho stratil oprávnenie vykonávať túto funkciu.

"Dnešné uznesenie Najvyššieho súdu vyslalo dobrý signál, že ani minister spravodlivosti, ak je ten prípad jasný, nemôže zablokovať spravodlivosť," uviedol poslanec. Dodal, že pred samotným rozhodnutím bol skeptický, pretože poznal zloženie dovolacieho senátu. "Išlo o krištáľovo čistý prípad, ktorý bol zrejme tak jednoznačný, že ani časť sudcov blízkych pánovi Harabinovi nemohla rozhodnúť inak," uzavrel.

Ministerstvo spravodlivosti v reakcii na Lipšicove vyjadrenia uviedlo, že minister Borec postupoval v tejto trestnej veci plne v súlade so zákonom. "Minister spravodlivosti od začiatku zdôrazňoval, že jediný, kto môže rozhodnúť o dovolaní, je súd," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Podľa rezortu spravodlivosti z viacerých vyjadrení poslanca Lipšica vyplýva, že on osobne očakával úplne iné rozhodnutie súdu.

"Keďže súd rozhodol presne naopak, zrejme tým pán poslanec preukázal svoju nekompetentnosť a mal by sa vzdať poslaneckého mandátu," uvádza sa v stanovisku ministerstva.

"Považujeme za absurdné, aby bol minister mediálne šikanovaný za vyslovený právny názor," dodala Donevová s tým, že odmietnutie dovolania nie je ničím výnimočným. "Napríklad bývalej ministerke Žitňanskej najvyšší súd odmietol spolu trinásť dovolaní a takisto súdy zďaleka nevyhoveli všetkým návrhom ministra Lipšica," uzavrela hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu