Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ficova vláda má dnes okrúhle výročie, ministri zasadnú po stý raz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ficova vláda má dnes okrúhle výročie – do kresiel na úrade vlády zasadne po stý raz v tomto funkčnom období. Na dnešnom zasadaní nebude rokovať o žiadnom zákone, v programe má prerokovanie iného typu materiálov.

Jedným z nich je správa rezortu diplomacie, podľa ktorej sa všetky podujatia na vysokej úrovni počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ uskutočnia v budove Slovenskej filharmónie (Reduta) v Bratislave.

Nevyužité však neostanú ani iné historické budovy hlavného mesta. Historická budova Národnej rady SR bude miestom pracovných a expertných podujatí, seminárov a konferencií. Na Bratislavskom hrade či v budove Slovenského národného divadla sa budú konať galavečery a rôzne kultúrne akcie. Počíta sa aj s využitím kaštieľa v Rusovciach, ktorý však stále nie je zrekonštruovaný.

Členstvo Slovenska v medzinárodných organizáciách stojí štát desiatky miliónov eur ročne. V minulom roku Slovensko uhradilo do medzinárodných organizácií príspevky za vyše 49 mil. eur, rok predtým to bolo zhruba 44,4 milióna eur. Vyplýva to zo správy ministerstva zahraničných vecí o členstve SR v medzinárodných organizáciách, o ktorej dnes bude rokovať vláda.
Slovenská republika je členom 108 medzinárodných organizácií.

Najdrahšie vyjde štát členstvo v NATO, Európskom centre pre jadrový výskum (CERN), OSN, Rade Európy, Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), Medzinárodnom visegrádskom fonde, Európskej organizácii meteorologických družíc (EUMETSAT), Spojenom ústave jadrových výskumov (SÚJV) a Európskom röntgenologickom laserovom zariadení na báze voľných elektrónov (XFEL). Do každej z týchto organizácií sme vlani prispeli viac než milión eur.

Kabinet by mal odsúhlasiť dotáciu pre Súkromnú Vysokú školu bezpečnostného manažérstva (VŠBM) v Košiciach, ktorá má dostať od ministerstva školstva peniaze. Dotácia na rozvoj informačného systému školy má presiahnuť 36-tisíc eur. Súkromná škola dostáva peniaze na projekt Integrácia akademického informačného systému s Centrálnou elektronickou prihláškou.

Ten umožní záujemcom o vysokoškolské štúdium na tejto škole podávať elektronickú prihlášku. To by sa potom mohlo rozšíriť na ďalšie tri vysoké školy, ktoré používajú podobný informačný systém na správu študijnej agendy – MAIS.

"Uchádzač prostredníctvom centrálnej prihlášky bude informovaný (mail, sms) o jednotlivých krokoch prijímacieho konania, či predbežného výsledku a pod,“ uvádza sa v materiáli rezortu školstva.

Vestník vlády sa má vydávať už len elektronicky, uverejňovať ho budú na webstránke ministerstva vnútra. Vláda dnes bude schvaľovať nové zásady jeho vydávania, ktoré navrhol rezort vnútra. Za tlač a distribúciu vestníka platí ministerstvo vnútra. Za roky 2010 až 2013 mali náklady 48-tisíc eur. Čisto elektronické vydávanie tak má usporiť štátu približne 12-tisíc eur ročne, v tomto roku asi deväťtisíc eur.

Ak obec nemá prístup na internet, okresný úrad jej zašle vestník v listinnej podobe.
Vo vládnom vestníku sa uverejňujú vyhlášky okresných úradov a iných miestnych orgánov štátnej správy, ďalej oznámenia o vydaní smerníc a iných vnútorných predpisov a tiež ďalšie oznámenia a opatrenia, ak tak ustanovuje všeobecne záväzný právny predpis.

Kabinet na dnešnom zasadnutí posúdi Stratégiu adaptácie Slovenskej republiky na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Dokument z dielne Ministerstva životného prostredia má za úlohu v čo najširšom rozsahu oblastí a sektorov prepojiť scenáre a možné dôsledky zmeny klímy na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu