Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pollák prezentoval zástupcom cirkví výzvu k dotáciám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák sa dnes v Spišskej Novej Vsi stretol so zástupcami cirkví a náboženských spoločností, ktoré aktívne pracujú s marginalizovanými rómskymi komunitami.

Zástupcovia registrovaných cirkví na Slovensku informovali splnomocnenca vlády o svojich aktivitách s obyvateľmi rómskych komunít, Pollák im prezentoval výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivej situácie rómskych komunít.

Zástupcovia registrovaných cirkví sa môžu aj v tomto roku uchádzať o podporu misijnej práce v rómskych komunitách. Minulý rok podporil Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity misijné projekty sumou 63-tisíc eur. Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Ako uviedla, Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity na základe monitorovania rómskych osídlení dospel k záveru, že medzi najefektívnejšie a najúspešnejšie programy, ktoré prinášajú dlhodobé výsledky, patrí misijná práca v marginalizovaných rómskych komunitách. "Sumy, ktorými sme podporili misijnú prácu, nie sú vysoké, ale som presvedčený o tom, že budú dobre využité a cirkvi ich niekoľkonásobne zúročia. Sám som bol svedkom, že misijnou prácou sa menia životy ľudí, z pasívnych ľudí sa stávajú ľudia, ktorí majú chuť zlepšovať sa a robiť nielen niečo pre seba a svojich najbližších, ale aj pre širšiu komunitu. Pod vplyvom misijných programov strácajú svoje zlozvyky a stávajú sa cennými vzormi v komunite," povedal Pollák.

Peniaze pridelené cirkvám využijú na podporu a rozvoj komunitnej práce s dôrazom na evanjelizáciu Rómov v Kresťanskom centre apoštolskej cirkvi v zbore Sabinov, na misijnú prácu v Levoči, na pracovný misijný program, ktorý organizuje rímskokatolícka cirkev v Lomničke a na ďalšie aktivity.

Medzi oprávnené aktivity je zaradená misijná práca v marginalizovaných rómskych komunitách aj vo Výzve na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivej situácie rómskych komunít v roku 2014. Pri posudzovaní predložených žiadostí o dotáciu sa bude zohľadňovať počet osôb cieľovej skupiny zapojených do podporených projektov aj počet organizácií a osôb, ktorým poskytnú pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu